23. maj 2024 12:52

Milan Đurić: Istorijski arhiv Novog Sada čuva istoriju, tradiciju i kulturu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Đurić: Istorijski arhiv Novog Sada čuva istoriju, tradiciju i kulturu

Foto: TANJUG/GRAD NOVI SAD/ VLADIMIR ZUBAC

BEOGRAD - Istorijski arhiv Novog Sada obeležio je danas 70 godina postojanja, a gradonačelnik Milan Đurić rekao je tim povodom da arhiv čuva istoriju, tradiciju i kulturu, čime Novi Sad i cela Srbija grade svoje mesto na mapi evropskih država i naroda.

"Čuvajući istoriju, tradiciju i kulturu, Novi Sad i cela Srbija grade svoje mesto na mapi evropskih država i naroda, jer samo identitetski svesni narodi mogu da računaju i na sadašnjost, a posebno na budućnost", rekao je gradonačelnik Novog Sada i čestitao jubilej direktoru arhiva Petru Đurđevu.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, Đurić je podsetio da je arhiv 62 godine čuvao građu u nekadašnjim vojnim kasarnama, gde je ona propadala sve do 2016. godine, kada je dobio savremeni, namenski izgrađen objekat i veliki izložbeni prostor u kojem se često priređuju tematske izložbe i druge kulturne manifestacije.

Podsetio je da danas ima status međuopštinskog arhiva i da dokumenti u njegovim fondovima i zbirkama obuhvataju period od sredine 18. veka do današnjih dana, sa oko 9.000 metara arhivske građe u okviru više od 1.000 fondova i izvor su podataka značajnih za političku, kulturnu, privrednu, a samim tim i crkvenu istoriju Novog Sada i okolnih opština.

Đurđev se osvrnuo na teške početke osnivanja arhiva i naglasio koliko je bitno da narod čuva kulturu sećanja.

"Zahvalio bih gradonačelniku Đuriću na velikoj podršci koju imamo od Grada Novog Sada, a posebno smo zahvalni predsedniku Vlade Republike Srbije i bivšem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji je prepoznao značaj postojanja ovakve institucije i omogućio nam da danas nesmetano radimo i čuvamo od zaborava istorijske znamenitosti upravo u ovom velelepnom zdanju", rekao je Đurđev.

Đurić je obišao i izložbu „Svetosavlje i naše doba na temu patrijarh srpski Pavle“ postavljenu u prostoru gradskog arhiva.