23. maj 2024 19:10

Stevandić: Srbija je još jednom na pravoj strani istorije, od sutra nova era odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stevandić: Srbija je još jednom na pravoj strani istorije, od sutra nova era odnosa

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je, bez obzira na rezultat glasanja, Srbija pobedila i dodao da je opet na pravoj strani istorije, a da su zemlje koje su glasale za usvajanje rezolucije o Srebrenici ucenjivane ili potkupljene, te da od sutra počinje prvi dan nove ere međunarodnih odnosa.

Stevandić kaže da je Srbiji još jednom u istoriji pripao veliki teret i, kako kaže, čast da ponovo na svojim leđima ponese kraj jedne ere i početak novog doba.

"Više od polovine sveta i mnogo više od dve trećine čovečanstva, ako gledate brojnost zemalja koje su glasale je bilo na strani Srbije. I ovi što su glasali su glasali pod ucenom i iz interesa i opet nisu uspeli da imaju pola zemalja na svetu. Što će reći da je taj kolektivni zapad koji ucenjuje i podmićuje ljude zbog svojih geopolitičkih interesa, upravo doživeo najveću šamarčinu, a mislim da je doživeo i početak kraha," rekao je Stevandić.

On je istakao da za rezoluciju o Srebrenici, 84 zemlje nisu glasale sa namerom, već je njihovo glasanje, kako navodi, iznuđeno i da pojedine zemlje sponzori imaju izrazito antisrpski stav zbog, kako navodi, toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, opstanku van NATO-a i nezavisnoj spoljnoj politici.

"Dakle, imamo te zemlje koje to mrze i to je u redu, ali velika većina zemalja koja je glasala, glasala je zato što su ucenjeni i zato što stvaraju neku vrstu benefita, znači ili potkupljeni ili ucenjeni. Time je ova rezolucija potpuno besmislena i ponavljam, bez obzira koliko je nama neprijatno, ovo je nova era međunarodnih odnosa. Ako izbacite one koji su ucenjeni i koji su glasali pod pritiskom ili za neku obećanu dobit, videćete da je to minoran broj zemalja i da benefit od toga sigurno neće imati ni sponzori, ni Bošnjaci, koji su stavljeni, da kažemo, kao nekakav deo koji treba da iznese tuđe geopolitičke interese. Ja sam potpuno siguran da sve presude koje su donete podmićivanjem i ucenjivanjem nisu validne i neće izdržati sud istorije", rekao je Stevandić za Tanjug.

Kaže da je izuzetno razočaran glasanjem Crne Gore za rezoluciju o Srebrenici za koje navodi da nije racionalno i da, uprkos tome što će biti uz srpski narod koji živi na tom prostoru, preko takve odluke Republika Srpska neće preći.

"Sprovedite u Crnoj Gori referendum pa ćete videti ko je za rezoluciju, ko nije. Pa oni su i Kosovo priznali na način da su se plašili Amerike i uzimali, da kažemo, pare od Evropske unije i priznali Kosovo. I sami priznali, to je Đukanović rekao, da nisu priznali Kosovo zato što je to želeo narod Crne Gore, znali su da oni to ne bi prihvatili, nego radi interesa. Čiji su to interesi? Ako nisu interesi naroda, mogu biti samo oligarhije ili onih, da kažemo, koji su podložni ucenama i podmićivanju", naveo je on.

Ističe i da se glasanjem otvorila Pandorina kutija zbog čega će pokrenuti predlog rezolucije o Jasenovcu, te da će govoriti o genocidu koji je počinjen nad srpskim narodom.

On je podsetio da je NDH jedina zemlja koja je imala koncentracione logore za decu, a da će biti reči i o ostalim narodima koji su činili genocid.

"Moraćemo da imamo rezoluciju o onim ljudima koji su smislili gasne komore, krematorijume za ljude, a drži danas moralne lekcije. Ta zemlja će morati da ima tu rezoluciju pa ćemo da vidimo hoće li i tada moći lažima da se rukovodi nemački predstavnik u Ujedinjenim nacijama", naveo je on.

Komentarišući sednicu Ujedinjenih nacija, Stevandić je rekao da ona predstavlja prikaz velike uloge srpskog predsednika, ali i prikaz diplomatskih šamara koje su dobile, kako je rekao, trenutno najmoćnije zemlje sveta i ukazao na izlaganja predstavnika zemlja koje su uzdržane ili su glasale protiv usvajanja rezolucije.

"Kada vam najmudrija i najbogatija islamska zemlja, muslimanska zemlja Emirati čita bukvicu i kaže da nije isto poštovanje što i zloupotreba poštovanja, kada vam jedna velika Kina objasni da nemate pravo da pravite neku vrstu ekskluziviteta za jedne žrtve na uštrb drugih i kada vam jedna mala Namibija objasni da ne postoji ekskluzivitet u tumačenju genocida, nego da se mora delovati inkluzivno, a kada jedna velika Nemačka na početku svoga obraćanja ima potrebu da laže o poštovanju svih žrtava, a u rezoluciji su navedene samo jedne, onda je to nešto zaista neverovatno", poručio je za Tanjug Stevandić.

Istakao je da je Narodna skupština Republike Srpske dan pre održavanja sednice o usvajanju rezolucije poslala dokument svim misijama u Njujorku u kome se navodi da je prekršen Dejtonski sporazum jer je, kako navodi, u tom međunarodnom ugovoru garantovano da se neće donositi odluke bez saglasnosti svih entiteta i naroda, a predlog rezolucije nijedan organ BiH nije podržao, niti entitet i narod, već je ona delo, kako kaže, Zlatka Lagumdžije, po nalogu većih i moćnih zemlja.

On je podsetio da su Srbija i Republika Srpska uvek čuvale pijetet i empatiju prema svim žrtvama i ukazao na to da je Vlada Republike Srpske uputila dopis da položi cveće u Srebrenici, međutim dobila je negativan odgovor.

"To je teritorija Republike Srpske, nama to niko ne može da zabrani, ali smo hteli da od njih dobijemo odobrenje. Javno mnjenje u Federaciji je takvo da samo što nisu izrekli komandu napada na Republiku Srpsku i Banja Luku. To je dignuta temperatura do usijanja", naveo je predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske.