20. januar 2023 15:28

Žigmanov: Zahvalnost Švedskoj za podršku Srbiji na putu ka boljem društvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Zahvalnost Švedskoj za podršku Srbiji na putu ka boljem društvu

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov sastao se danas sa ambasadorkom Švedske Anikom Ben David, kojoj je zahvalio na kontinuiranoj podršci Švedske na putu Srbije ka boljem demokratskom društvu, vladavini prava i pristupanju Evropskoj uniji.

Na sastanku u Palati Srbija, dvoje sagovornika razmenili su mišljenja o stanju ljudskih prava, vladavini prava i demokratiji, kao i o položaju manjinskih i drugih zajednica u Srbiji.

Ministar je istakao da je Srbija svesna izazova koje ima u oblasti ljudskih prava, te da će Ministarstvo na čijem je čelu posvećeno raditi na rešavanju tih izazova, u saradnji sa ostalim delovima države, civilnim sektorom, akademskom zajednicom i drugim važnim institucijama i delovima društva.

Ben David je naglasila da Kraljevina Švedska, koja je od skora i predsedavajuća Saveta Evropske unije, od ranije bezrezervno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji izražavajući duboko uverenje da je Srbiji mesto u porodici zemalja EU.

Ona je ponudila pomoć Kraljevine Švedske u izradi Strategije ljudskih prava i istakla da samo vladavina prava, demokratija i zaštita ljudskih prava vode do jačeg društva i države, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.