18. mart 2023 09:15

UN izglasale saslušanje tužbe protiv Rusije zbog obaranja malezijskog aviona

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN izglasale saslušanje tužbe protiv Rusije zbog obaranja malezijskog aviona

Foto: Shutterstock.com/Inspired By Maps, ilustracija

MONTREAL - Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva pri Ujedinjenim nacijama (ICAO) izjasnila se pozitivno o zahtevu da se održi saslušanje povodom tužbe protiv Rusije zbog obaranja malezijskog putničkog aviona na letu MH17 2014. godine, potvrdili su danas ministri inostranih poslova Australije i Holandije, zemalja koje su uputile zahtev.

Međunarodni istražitelji i tužioci tvrde da je malezijski putnički avion pogođen ruskom raketom zemlja-vazduh, koja je ubila svih 298 putnika u avionu tokom preleta preko "istočnog dela Ukrajine pod kontrolom pro-ruskih pobunjenika", prenosi Rojters.

Australija je saopštila da je po međunarodnom pravu Rusija odgovorna i da bi prenošenje stvari u ICAO predstavljalo korak napred u borbi za žrtve među kojima je 38 Australijanaca.

"Ova odluka je važan korak u našem kolektivnom nastojanju da se oni koji su odgovorni za ovaj užasni čin nasilja pozovu na odgovornost", izjavila je Peni Vong, ministar spoljnih poslova Australije.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hukstra nazvao je odluku ICAO "važnim korakom ka utvrđivanju istine, pravde i odgovornosti".