18. jul 2023 13:54

Rusija: Kanal TV-3 kažnjen sa 40.000 dolara zbog prikazivanja LGBT odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija: Kanal TV-3 kažnjen sa 40.000 dolara zbog prikazivanja LGBT odnosa

Foto: Shutterstock.com/Yuri Snegur, ilustracija

MOSKVA - Meščanskij sud u Moskvi danas je ruskom kanalu TV-3 izrekao kaznu od četiri miliona rubalja (skoro 40.000 dolara) zbog prikazivanja "netradicionalnih seksualnih odnosa".

"Kanal TV-3 je kriv za prekršaj iz dela Zakonika o upravnim prekršajima Ruske Federacije - širenje informacija među maloletnicima koje pokazuju netradicionalne seksualne odnose ili koje mogu izazvati želju kod maloletnika za promenom pola", navodi se u odluci suda, prenosi TAS S.

Za kršenje tog zakona najveća moguća novčana kazna iznosi upravo četiri miliona rubalja, a postoji opcija i da sud donese odluku o suspenziji aktivnosti televizije do 90 dana.

TV-3 je ruski federalni televizijski kanal koji je specijalizovan za prikazivanje serija, igranih i dokumentarnih filmova, uglavnom mistične prirode.

Početkom jula je ruski sud izrekao kaznu od oko 11.000 dolara protiv striming servisa "Kinopoisk", koji je u vlasništvu Jandeksa, jer nije ispravno obeležio film koji sadrži LGBT tematiku.

Dan kasnije je saopšteno da se izvršni direktor ruske kompanije Jandeks, Artem Savinovski, suočava sa prekršajnim gonjenjem, jer je navodno prekršio zakon o "LGBT propagandi".

Prošlog decembra, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se proširuju ograničenja na promociju "LGBT propagande".

Cilj zakona je, kako piše na sajtu Dume, "zaštita dece od informacija koje zagovaraju negiranje tradicionalnih porodičnih vrednosti".