25. avgust 2023 09:43

Studija: Ukidanje mera protiv korona virusa u Kini može da dovede do dva miliona umrlih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studija: Ukidanje mera protiv korona virusa u Kini može da dovede do dva miliona umrlih

Foto: AP Photo/Andy Wong

PEKING - U Kini bi naglo ukidanje strogog režima mera protiv korone moglo da dovede do gotovo dva miliona više smrtnih slučajeva u naredna dva meseca, pokazuje nova američka studija.

Studija Centra za borbu protiv raka Fred Hačinson u Sijetlu u američkoj državi Vašington zasnovana je na podacima o mortalitetu koje su objavili pojedini univerziteti u Kini, kao i podaci na internetu.

U studiji, koja je objavljena u četvrtak, navodi se da je povećanje broja smrtnih slučajeva daleko premašilo zvanične podatke kineske vlade koja je u januaru procenila da je 60.000 ljudi umrlo u korone u bolnici od kada je napuštena strategija nulte tolerancije prema koroni mesec dana ranije.

Procenjuje se da je bilo 1,87 miliona smrtnih slučajeva više od svih uzroka u populaciji starijoj od 30 godina između decembra 2022. i januara 2023. godine, a posmatrane su sve provincije u kontinentalnoj Kini, osim Tibeta.

Odluka Kine u decembru prošle godine da okonča trogodišnji period sprovođenja strategije nulte tolerancije prema korona virusu dovela je do ogromnog porasta broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva za koje zdravstveni stručnjaci kažu da ih kineska vlada u velikoj meri ne prijavljuje.

Svetski zdravstveni stručnjaci su više puta pozivali Kinu da otkrije više podataka o porastu broja hospitalizacija i smrti od korone.

Kina je prestala da objavljuje zvanične dnevne podatke o broju preminulih od korone krajem 2022. godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da je u Kini bilo 121.628 smrtnih slučajeva od korone, dok je na globalnom nivou preminulo gotovo sedam miliona ljudi.

Jedna kineska provincija je na kratko objavila podatke na svojoj veb stranici u julu koji su pokazali da je broj kremacija povećan za 70 odsto u prvom kvartalu ove godine, a ti podaci su kasnije uklonjeni, preneo je Rojters.

Najviši kineski lideri proglasili su u februaru "odlučujuću pobedu" nad koronom.

Međutim, zdravstveni zvaničnici u Pekingu rekli su u četvrtak da je korona i dalje zarazna bolest broj jedan u prestonici, prema kineskim državnim medijima.

Zvaničnici su naveli da je nova varijanta omikrona nazvana EG.5 trenutno dominantni soj širom Kine.