9. novembar 2023 14:35

Poslednjih 12 meseci najtopliji period Zemlje u poslednjih 125.000 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslednjih 12 meseci najtopliji period Zemlje u poslednjih 125.000 godina

Foto: Shutterstock.com/ Lamyai, ilustracija

VAŠINGTON - Poslednjih 12 meseci bilo je najtopliji period u svetu od kako se meri temperatura, što su naučnici uporedili sa ''filmovima apokalipse'', odnosno sa visokim temperaturama, žestokim šumskim požarima, snažnim olujama i razornim poplavama, dok novi podaci otkrivaju koliko je ovakva situacija neuobičajena i ''vanredna''.

U velikom klimatskom izveštaju koje je ove sedmice objavila istraživačka grupa Klimatska centrala , navodi se da je čovečanstvo doživelo najtopliji period od 12 meseci u poslednjih najmanje 125.000 godina, kao i da je ''sasvim izvesno'' da je 2023. bila najtoplija godina u zabeleženoj istoriji, nakon pet uzastopnih meseci rekordno visokih temperatura, prenosi CNN.

Period od novembra 2022. do kraja oktobra 2023. bio je najtoplijih 12 meseci, sa prosečnom temperaturom od 1.32 stepena Celzijusa iznad temperatura predindustrijskog perioda, prema analizi međunarodnih podataka koju je u danas objavila neprofitna istraživačka grupa Klimatska centrala.

Ogromna većina stanovnika planete bila je pogođena neuobičajeno toplim temperaturama tokom ovog 12-mesečnog perioda, navodi se u istraživanjima, pri čemu 7.3 milijarde ljudi, odnosno 90 odsto globalne populacije, je iskusilo najmanje 10 dana visokih temperatura "sa veoma jakim klimatskim otiscima".

U Indiji, 1.2 milijarde ljudi, odnosno 86 odsto stanovništva te zemlje, iskusilo je najmanje 30 dana visokih temperatura, a u SAD ta brojka je iznosila 88 miliona ljudi, ili 26 odsto stanovništva.

Samo dve zemlje, Island i Lesoto, iskusile su temperature koje su bile niže od prosečnih tokom ovog perioda, navodi se u izveštaju.