25. decembar 2023 09:42

Pakistan: Policija oslobodila 290 aktivista iz Baludžistana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pakistan: Policija oslobodila 290 aktivista iz Baludžistana

Foto: AP Photo/Anjum Naveed

ISLAMABAD - Pakistanska policija oslobodila je danas 290 aktivista iz provincije Beludžistan na jugozapadu Pakistana koji su uhapšeni prošle nedelje dok su pokušavali da održe proteste u glavnom gradu Islamabadu.

Oslobađanje aktivista usledilo je nekoliko dana nakon isteka roka koji su organizatori protesta dali vlastima da oslobode sve pritvorene, prenosi AP.

Aktivisti su u četvrtak prešli 1.600 kilometara od Turbata, grada u Beludžistanu, kako bi protestovali zbog nestanaka ljudi i vansudskih egzekucija na jugozapadu zemlje koji je opustošen operacijama militantnih ekstremista.

Na demonstracije su uglavnom izašle žene, od kojih su neke povele i svoju decu starosti od 7-12 godina, ali snage bezbednosti su hapsile i primenjivale silu koristeći pendreke i vodene topove.

Protesti su organizovani da bi se skrenula pažnja na slučaj 24-godišnjeg Balak Mola Bakša, koji je u novembru preminuo u policijskom pritvoru u Beludžistanu.

Vlasti su saopštile da je on ubijen u zasedi koju su militanti postavili za policijsko vozilo u kojem je prevožen Bakša i navele da je on u trenutku hapšenja nosio eksploziv.

Policijska upotreba sile protiv demonstranata izazvala je gnev među stanovnicima Beludžistana i široku osudu aktivista za ljudska prava.