11. januar 2024 11:31

Feministička udruženja u Francuskoj pozvala na protest zbog Depardjea

Izvor: TANJUG

podeli vest

Feministička udruženja u Francuskoj pozvala na protest zbog Depardjea

Foto: AP Photo, File/Thibault Camus

PARIZ - Feministička udruženja u Francuskoj pozvala su danas na skupove protiv "starog seksističkog sveta", a mitinzi su planirani ispred sudova i prefektura u zemlji, tri nedelje nakon podrške koju je predsednik Emanuel Makron pružio glumcu Žeraru Depardjeu koga optužuju za seksualna uznemiravanja.

"Pozivamo sve one koji brane prava žena, dece i rodnih manjina i koji odbijaju seksističko i seksualno nasilje na skupove", saopštio je feministička organizacija Grev, prenosi Figaro.

Oni su još naveli da se ne sme dozvoliti da se napredak koji je postignut pokretom "MeToo",uništi, kako su rekli "neodgovornim i seksističkim izjavama predsednika Makrona"

Glavno okupljanje je planirano danas u Parizu ,a slični skupovi su najavljeni u još tridesetak gradova, uključujući Marsej, Lil, Lion.

Predsednik Makron stao je na stranu filmske zvezde Žerara Depardjea i usprotivio se, kako je rekao, "lovu" koji se vodi protiv njega.

Makron se distancirao od zahteva francuske vlade da se glumcu oduzme najveće francusko odlikovanje, medalja Legije časti, zbog optužbi za seksizam i seksualni napad.

Depardjea za seksualni napad ili uznemiravanje optužuje 13 žena, a snimljen je i kako daje nepristojne komentare u dokumentarcu objavljenom ovog meseca.

Poznati glumac negira sve optužbe.