19. januar 2024 14:52

Prvi astronaut iz Turske poleteo u svemir kao član četvoročlane posade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prvi astronaut iz Turske poleteo u svemir kao član četvoročlane posade

Foto: AP Photo/John Raoux

KEJP KANAVERAL - Prvi turski astronaut i još tri člana posade iz Evrope poleteli su sa Floride prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u komercijalnoj misiji teksaške privatne kompanije Aksiom Spejs.

Alper Gezeravci, ušao je u istoriju kao prvi astronaut iz Turske koji je poleteo u svemir a prva poruka koju je uputio iz kosmosa bila je čuvena rečenica osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka "Budućnost je na nebu", čuvena rečenica osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

"Bio je to sjajan osećaj počevši od kraja odbrojavanja, pa sve dovde. Zaista jedan sjajan osećaj koji sam tako dugo sanjao", poručio je Gezeravci u video poruci, prenela je Anadolija.

Svemirska misija "Aksiom3" započela je putovanje prema MSS kasno u četvrtak, nakon što je uspešno lansirana iz NASA-inog svemirskog centra "Kenedi" u Floridi.

Raketa Falkon 9, koja nosi Spejseksovu kapsulu Džregon do MSS, lansirana je u 16.49 po američkom lokalnom vremenu u četvrtak, a očekuje se da će posada pristati na MSS u subotu ujutro.

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske će izvesti više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Aksiom.

Poletanje je prvobitno bilo planirano za 9. januar, ali je dva puta odlagano za 17. januar, a zatim za 18. januar.