7. februar 2024 10:14

U klizištu na Filipinima poginulo najmanje šest osoba, još 46 se vodi kao nestalo

Izvor: TANJUG

podeli vest

U klizištu na Filipinima poginulo najmanje šest osoba, još 46 se vodi kao nestalo

Foto: PHILIPPINE ARMY 60th INFANTRY (MEDIATOR) BATALLION/

MANILA - U klizištu na Filipinima, koje je zatrpalo autobuse i kuće u selu gde se nalazi rudnik zlata, poginulo je najmanje šest ljudi, a još 46 se vodi kao nestalo, uključujući i rudare koji su čekali u dva autobusa na prevoz kući.

Nije trenutno poznato koliko je ljudi možda zarobljeno u svojim domovima kada se deo planine obrušio na selo Masara u utorak uveče, u provinciji Davao de Oro, a u incidentu je povređeno više desetina ljudi, rekao je portparol pokrajinske vlade, prenosi AP.

Vojne jedinice, policija i dobrovoljci spasili su do sada preko 30 meštana koji su povređeni u incidentu,  a jutros je nastavljena potraga, nakon što je prekinuta prethodne noći zbog straha od novih klizišta, rekli su zvaničnici.

Među nestalima je 27 rudara, a osam njih, koji su bili među onima koji su čekali u dva parkirana autobusa koji bi ih odvezli sa posla u utorak uveče, iskočili su kroz prozore vozila kada je došlo do odrona, a treći autobus je već napustio ovu lokaciju, naveo je vladin zvaničnik.

Vojska je saopštila da neprohodni putevi i loše komunikacione veze ometaju napore da se iz sela dobiju konkretniji detalji.

Tri teško povređene žrtve  evakuisane su helikopterom, reko  je za AP regionalni portparol vojske .

Više od 750 meštana koji žive u blizini područja pogođenog klizištima evakuisano je u bezbednija naselja, saopštile su filipinske vlasti.

Severoistočni monsun koji je zahvatio Filipine doneo je kiše u južnom regionu Mindanao od 28. januara do 2. februara, koje su izazvale smrtonosne poplave i klizišta.