26. februar 2024 20:22

Ptičiji grip prvi put stigao do kopna Antarktika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ptičiji grip prvi put stigao do kopna Antarktika

Foto: Shutterstock.com/Lightspring, ilustracija

BUENOS AJRES - Smrtonosna vrsta ptičjeg gripa prvi put je potvrđena na kopnu Antarktika, naveli su naučnici, što predstavlja potencijalni rizik za ogromne kolonije pingvina u južnom regionu.

"Ovo otkriće po prvi put pokazuje da je visoko patogeni virus ptičjeg gripa stigao na Antarktik uprkos udaljenosti i prirodnih prepreka koje ga razdvajaju od drugih kontinenata", saopštio je juče Španski Visoki savet za naučno istraživanje (CSIC), preneo je Rojters.

Prisustvo virusa potvrđeno je u subotu u uzorcima uginulih morskih ptica pomornica koje su pronašli argentinski naučnici u blizini antarktičke baze Primavera, dodao je CSIC.

Potvrđeni slučajevi na Antarktičkom poluostrvu, koji su usledili nakon slučajeva na obližnjim ostrvima, uključujući papuanske pingvine, naglašava rizik za kolonije u regionu od H5N1 ptičjeg gripa koji je desetkovao populaciju ptica širom sveta poslednjih meseci.

"Analiza je ubedljivo pokazala da su ptice bile zaražene podtipom ptičjeg gripa H5 i da je najmanje jedna od uginulih ptica imala visoko patogeni virus ptičjeg gripa", navodi CSIC u saopštenju.

Stotine hiljada pingvina okuplja se u zbijenim kolonijama na antarktičkom kontinentu i obližnjim ostrvima, što bi moglo dovesti do lakog širenja smrtonosnog virusa.