10. april 2024 21:48

Kubanske vlasti priznale porast stope ilegalnog korišćenja droga među mladima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kubanske vlasti priznale porast stope ilegalnog korišćenja droga među mladima

Foto: Shutterstock.com/Andrei Armiagov, ilustracija

HAVANA - Kubanske vlasti priznale su danas da je ilegalna upotreba narkotika u porastu među mladim ljudima što predstavlja udarac za ovu državu sa komunističom vlašću koja se decenijama ponosila uspešnom kontrolom ilegalnog prometa i upotrebe droga.

Državni zdravstveni zvaničnik rekao je da vlasti pooštravaju "kontrolu i suzbijanje" sve masovnije upotrebe droga, posebno među omladinom, priznajući propuste koji su se dogodili u jeku sve teže ekonomske krize, prenosi Rojters.

"Na Kubi je poslednjih godina došlo do porasta broja korisnika narkotika. Adolescenti i mladi ljudi predstavljaju najugroženiju grupu", izjavio je u intervjuu za državni list Granma dr Alehandro Garsija, direktor Centra za mentalno zdravlje u Havani.

Kubanska vlada dugo je zastupala politiku nulte tolerancije prema drogama i ta ostrvska zemlja ima dugotrajnu reputaciju strogog kžnjavanja za sve krivičnih dela.

Ekonomska kriza, najgora u poslednjih nekoliko decenija, bila je praćena porastom stope kriminala na Kubi, uključujući i korišćenje ilegalnih narkotika.