12. april 2024 13:56

SZO: Kriza u Sudanu će se pogoršati usled nedostatka humanitarne pomoći

Izvor: TANJUG

podeli vest

SZO: Kriza u Sudanu će se pogoršati usled nedostatka humanitarne pomoći

Foto: via AP/World Relief

ŽENEVA - Kriza u Sudanu mogla bi da se pogorša narednih meseci, budući da je distribucija humanitarne pomoći i medicinske opreme i dalje ograničena, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Rat je izbio u Sudanu u aprilu 2023. između Sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), razarajući infrastrukturu zemlje, što je izazvalo glad i raseljavanje miliona ljudi unutar i van zemlje, podseća Rojters.

U sukobu je ubijeno na hiljade civila, ali procene o tačnom broju nastradalih variraju, dok su obe strane optuživane za ratne zločine.

''Vreme ističe. Ukoliko borbe ne prestanu i ne dozvoli se nesmetan pristup humanitarnoj pomoći, kriza u Sudanu će se dramatično pogoršati u narednim mesecima i mogla bi utiče na ceo region", rekao je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

On je upozorio da je ono što je poznato samo deo događaja, a da bi situacija u zemlji mogla da bude mnogo teža.

Lindmajer je naglasio da je pomoć neophodna za oko 15 miliona Sudanaca, dok se bolesti kao što su malarija, kolera i denga groznica šire u zemlji, zbog nedostatka lekova i vakcina.

Dodao je da medicinska oprema u Sudanu zadovoljava samo 25 odsto potreba, a da je između 70 i 80 odsto bolnica i domova zdravlja zatvoreno zbog konflikta, kao i da pojedine oblasti, poput Darfura, nisu dobile medicinska sredstva prošle godine.