22. maj 2024 20:04

Zakonodavci SAD glasali za predlog zakona o ograničavanju izvoza AI sistema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zakonodavci SAD glasali za predlog zakona o ograničavanju izvoza AI sistema

Foto: Shutterstock.com/Pixels Hunter, ilustracija

VAŠINGTON - Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa danas je većinski glasao za predlog zakona kojim bi se administraciji predsednika Džozefa Bajdena omogućilo da ograniči izvoz sistema veštačke inteligencije (AI), usled zabrinutnosti da bi Kina mogla da ih iskoristi radi poboljšanja vojske.

Predlog zakona, koji su sastavili republikanci u Predstavničkom domu Majkl Mekol i Džon Molenar i demokrate Radža Krišnamurti i Suzan Vajld, takođe bi Ministarstvu trgovine dalo izričito ovlašćenje da zabrani Amerikancima da rade sa strancima na razvoju AI sistema koji predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost SAD.

Mekol je upozorio da bi bez ovog zakona vrhunske američke AI kompanije "mogle nehotice da podstaknu tehnološki uspon Kine, osnažujući njihove vojne i zlonamerne ambicije".

''Pošto Komunistička partija Kine želi da proširi svoj tehnološki napredak za poboljšanje njihovog stanja nadzora i ratne mašine, od ključne je važnosti da zaštitimo našu osetljivu

tehnologija da im ne padne u ruke“, poručio je on.

Ovom predlogu zakona, koji je usvojen sa 43 glasa za i samo 3 protiv, je potrebno potpuno odobrenje odbora Predsedničkog doma, kao i Senata, pre nego što ga Bajden potpiše.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije izdala saopštenje po ovom pitanju.