2. februar 2023 16:59

Hag smanjio kazne zatvora Gucatiju i Nasimu Haradinaju za po tri meseca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hag smanjio kazne zatvora Gucatiju i Nasimu Haradinaju za po tri meseca

Foto: Shutterstock.com/Roman Yanushevsky, ilustracija

HAG - Apelacioni sud u Hagu smanjio je danas za po tri meseca zatvorske kazne bivšem predsedniku i potpredsedniku udruženja veterana tzv. OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Žalbeno veće smanjilo je kaznu obojici sa četiri i po godine zatvora, na četiri godine i tri meseca, a u kaznu je uračunato vreme koje su njih dvojica proveli u pritvoru od septembra 2020. godine, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi, kazna im je umanjena jer je to telo poništilo zaključak pretresnog panela o ometanju službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

V.d. specijalnog tužioca pozdravio odluku smanjenja kazne Haradinaju i Gucatiju

Vršilac dužnosti specijalnog tužioca Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Aleks Vajting pozdravio je danas presudu kojom su smanjene zatvorske kazne bivšem predsedniku i potpredsedniku udruženja veterana tzv OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Vajting je naveo da će Specijalno tužilaštvo nastaviti da procesuira sve slučajeve zastrašivanja svedoka, osvete nad svedocima i ometanja istrage, prenosi Koha.

''Ovaj slučaj odnosio se na uslove koji su potrebni za pravedno sprovođenje pravde i toga šta je potrebno da vladavina prava postane stvarnost'', ocenio je Vajting.