7. februar 2023 12:10

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 5.000

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 5.000

Foto: AP Photo/Mustafa Karali

ISTANBUL - Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je danas da je broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj porastao na 3.419, povređenih je 20.534, a prema podacima koje je objavio Si-En-En, ukupan broj žrtava sa onima u Siriji iznosi 5.021.

Obraćajući se novinarima, Oktaj je rekao da se spasilačke ekipe na terenu suočavaju sa veoma teškim vremenskim uslovima koji otežavaju dovoženje pomoći i spasilačke akcije u ugorženim regionima, prenosi Rojters.

Prema Oktajevim rečima, spasilačke akcije su u ovom trenutku fokusirani na tri najugroženije provincije - Hataja, Kahramanmarasa, Adijamana i grad Malatiju, a na terenu je oko 25.000 pripadnika različitih hitnih sliužbi, koji nastoje da izvuku ljude zatrapane ispod ruševina i pomognu povređenima. 

Veliki požar u Iskenderunu

Veliki požar koji je izbio u delu luke u zemljotresom pogođenom gradu Iskenderunu na jugoistoku Turske bukti već drugi dan, prenosi AP.

TelevizijskI snimci danas prikazuju gust crni dim koji se diže iz zapaljenih kontejnera u luci Iskenderun na Sredozemnom moru, navodi američka agencija.

Za sada nije poznato šta je izazvalo požar.

U Tursku stigli spasilački timovi iz Srbije

U Tursku su stigli spasilački timovi iz Srbije, izjavio je zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Nedelјko Gagić.

"Srbija je uputila pomoć građanima Turske, ministar je na nalog predsednika uputio dva tima, u kojem je 27 pripadnika i jedan specilano obučeni pas za pretragu u ruševinama", rekao je za RTS Gagić.

Prema njegovim rečima, spasilački timovi iz Srbije sada čekaju podelu posla i početak radova na potrazi za preživelima.

U Tursku stiže pomoć iz brojnih država nakon razornog zemljotresa

Kina će uputiti pomoć Turskoj u iznosu od 40 miliona juana, odnosno 5,49 miliona evra za sanaciju posledica razornog zemljotresa, javila je danas kineska državna televizija CCTV.

Kineski Crveni krst će pomoći Turskoj sa 186,2 hiljada evra, a istom sumom će pomoći i Siriji, prenosi Rojters. P

redsednik Južne Koreje Jon Suk-jeol danas je izdao naredjenje da se u Tursku upute spasioci i neophodni medicinski materijal, prenosi Bi-Bi-Si.

Nemačka: Milion evra NVO za pomoć žrtvama zemljotresa u Siriji

Nemačka će staviti na raspolaganje dodatnih milion evra NVO Maltezer Internešnal i radi na tome da i drugim humanitarnim partnerima, koji pomažu žrtvama zemljotresa u Siriji, obezbedi finansijsku pomoć, izjavila je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirsojanuon, Berbokova je naglasila da se Nemačka zalaže da se obezbedi da humanitarne organizacije dobiju dozvolu za pristup ugroženim područjima u Siriji, prenosi Rojters.