27. januar 2023 08:18

Češka danas i sutra bira predsednika države, Pavel favorit

Izvor: TANJUG

podeli vest

Češka danas i sutra bira predsednika države, Pavel favorit

Foto: AP Photo/Petr David Josek, File

PRAG - Penzionisani NATO general Petr Pavel, nezavisni prozapadni kandidat blizak vladajućoj koaliciji, biće favorit u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj, u kome će se danas i sutra nadmetatai sa bivšim premijerom i predsednikom najjače opozicione partije ANO Andrejem Babišem.

Prema kladioničama, novac uložen na generala Pavela predstavlja siguran dobitak, jer on ima deset puta veću verovatnoću da postane predsednik Češke nego njegov suparnik Babiš, prenosi Rojters.

Poslednji televizijski duel kandidata na predsedničku funkciju u četvrtak uveče je bio neočekivano mlak i podsećao je na uspavanku, što je oštar kontrast u odnosu na prethodni tok kampanje, kada se nije štedelo na teškim rečima, ocenjuje portal respekt.cz.

Petr Pavel, koji je svoju vojnu karijeru započeo u komunističkoj Čehoslovačkoj i nastavio u strukturama NATO, nastupao je sa programom koji je naglašavao pripadnost Češkoj EU i NATO i podržao dalju vojnu podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

Pavel želi da evro kao moneta zameni češku krunu, a istrovrememo se zalaže i za homoseksualne brakove u Češkoj.

Andrej Babiš, koji je bio premijer Češke u periodu od 2017. do 2021. godine, važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji.

Nastojao je da tokom kampanje predstavi Pavela kao kandidata vladajuće koalicije i uporedjivao sadašnju ekonomsku situaciju sa periodom kada je bio premijer, koristeći slogan "Za vreme Babiša je bilo bolje" ("Za Babiše bilo lip"), prenosi portal seznam.cz.

U završnom delu kampanje Babiš se trudio da igra na strah od rata u Ukrajini kod uplašenih birača, koji se već suočavaju sa otežanom ekonomskom situacijom u zemlji, ocenjuje Rojters.

Glasanje počinje danas u dva sata popodne i završava se u subotu u dva popodne, a očekuje se da će ime novog predsednika Češke biti poznato u subotu u kasnim popodnevnim časovima.