31. januar 2023 21:47

Kuleba: Ukrajina će u prvom talasu dobiti izmedju 120 i 140 zapadnih tenkova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuleba: Ukrajina će u prvom talasu dobiti izmedju 120 i 140 zapadnih tenkova

Foto: AP/Efrem Lukatsky

KIJEV - Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da će Kijev uskoro "u prvom talasu" dobiti izmedju 120 i 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja.

"Radimo u dva pravca: želimo da uključimo nove zemlje u koaliciju koja nas snadbeva tenkovima i istovremeno tražimo još tenkova od zemalja koje su nam već pomogle", izjavio je Kuleba na onlajn konferenciji, prenosi Rojters.

Kijev je ovog meseca od Zapada obezbedio pomoć u vidu borbenih tenkova koji treba da mu pomognu u planiranoj kontraofanzivi na jugu i istoku zemlje.

 

Na samitu Ukrajina-EU razgovori o pristupanju Kijeva bloku

Dmitro Kuleba izjavio je danas da će ključno pitanje na samitu Ukrajine i Evropske unije 3. februara u Kijevu biti razgovori o najranijem početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, nakon implementacije svih preporuka Evropske komisije.

Kako je preneo Ukrinform, šef ukrajinske diplomatije rekao je da je ukrajinska strana spremna da predstavi rezultate implementacije svih sedam preporuka Evropske komisije i očekuje da EU pozitivno oceni napore Kijeva.

"Ključno pitanje na dnevnom redu trebalo bi da bude opcija najranijeg mogućeg početka pregovaračkog procesa o priključenju EU, nakon što Ukrajina ispuni sve preporuke Evropske komisije i očekujemo pozitivnu ocenu", naveo je Kuleba.