23. februar 2023 19:41

Kina u UN: Slanje oružja Ukrajini neće doneti mir

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina u UN: Slanje oružja Ukrajini neće doneti mir

Foto: AP Photo/Mary Altaffer

KIJEV/NJUJORK - Zamenik ambasadora Kine u Ujedinjenim nacijama Dai Bing rekao je danas na Generalnoj skupštini povodom godišnjice ukrajinskog rata da "brutalne činjenice pružaju dokaz da slanje oružja neće doneti mir".

Pekingov glavni prioritet je da se postigne prekid vatre bez odlaganja, dodao je Dai, rekašvi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize u Ukrajini, preneo je "Gardijan".

PREMIJER ŠPANIJE Pedro Sančez potvrdio je da će njegova zemlja poslati Ukrajini šest tenkova tipa "leopard" i da će, ukoliko bude potrebno, povećati broj do 10.

On je izjavio da je Španija ponudila ukrajinskim vojnicima da prođu kroz obuku na "leopardima".

AMERIČKI ZVANIČNIK rekao je da bi moglo da potraje do dve godine da američki tenkovi "M1 Abrams" budu isporučeni Ukrajini.

SAD su u januaru saopštile da će poslati Ukrajini 31 tenk "M1 Abrams" vrednosti 400 miliona dolara u narednih nekoliko meseci.

Ali, planovi o isporuci još nisu precizirani, niti vreme, navela je za CNN sekretarka američke vojske Kristin Vormut.

AUSTRALIJA će poslati Kijevu dronove i proširiti sankcije protiv Rusije, preneo je Kijev independent.

Vrednost dronova biće 33 miliona dolara, a nove sankcije će se ticati ruske vojske, vlade i medijskih ličnosti.

U UKRAJINSKOM granatiranju ruskog regiona Belgorod ubijena je žena, dok je njena ćerka ranjena, naveo je danas na Telegramu guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

"Selo Borisovka je bilo pod paljbom, a projektil je pogodio privatnu kuću. Žena rođena 1951. godine je ubijena, a njena ćerka je dobila pomoć na licu mesta", poručio je Gladkov, prenosi TASS.

UKRAJINSKA CENTRALNA BANKA izdala je komemorativnu novčanicu kojom će se sutra obeležiti godišnjica početka rata.

Na jednoj strani novčanice od 20 grivna (0,5 evra) biće tri vojnika koji nose državnu zastavu, dok će na drugoj strani biti slika dve ruke vezane trakom.