6. decembar 2022 16:36

EK: Potpisan sporazum između operatora ZB i EU o smanjenju troškova rominga

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

EK: Potpisan sporazum između operatora ZB i EU o smanjenju troškova rominga

Foto: Tanjug video, ilustracija

BRISEL - Mobilni operatori sa Zapadnog Balkana i iz EU su danas u Tirani potpisali sporazum o smanjenju troškova roaminga, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Potpisnici su A1 Telekom u Srbiji, Severnoj Makedoniji, BiH Telekom, Dojče Telekom grupa, Kosovo Telekom, Grupa Oranž, Grupa Telekom Srbija i Yettel Srbija.

Potpisnici sporazuma se obavezuju da će početi da uvode ove mere od 1. oktobra 2023 godine. Svaki od operatera će razmotriti uvođenje „niže tarige isključivo za prenos podataka u romingu za svoje korisnike u romingu u drugim mrežama“, navodi se u sporazumu.

„Gornju granicu maloprodajne cene biće dogovorena između potpisnika i biće objavljena najkasnije do 1. maja 2023. godine. Prvo značajno smanjenje cena roming podataka stupa na snagu od 1. oktobra 2023. godine sa početnom cenom po gigabajtu za kupljenu količine podataka u skladu sa skladu sa važećim propisima o konkurenciji“, navodi se u sporazumu.

Integracija regiona Zapadnog Balkana, isticce se, je „ključni pokretač“ političke, ekonomske i socijalne integracije , a to podrazumeva pojačanu mobilnost.

„Granice na Zapadnom Balkanu i između Zapadnog Balkana i državama članicama EU gube svoju relevantnost. Istovremeno, važnost prekogranične saradnje i projekata u oblasti digitalne transformacije je u porastu“, piše u sporazumu.

Potpisnici ovog sporazuma će raditi na koordinisanom pristupu na kratak i srednji rok da bi bi mogli da ponude „efikasnu i relevantnu“ ponudu korisnicima koji putuju između Zapadnog Balkana i EU.

Potpisnici su posvećeni, piše u sporazumu, da „individualno i nezavisno doprinose pojačanju prekogranične mobilnosti“ i da olakšaju povezanost građana i biznisa sa Zapadnog Balkana i EU.

U Sporazumu se takođe navodi da će potpisnici postepeno da uvedu tarife i opcije kako bi se smanjili troškovi roaminga u oba smera. Prvi korak je već napravljen zadnjih godina sa redukcijom cena rominga a dalje to treba da vodi do tarifa koje bi omogućile da se komunicira „kao kod kuće“.