2. mart 2023 10:48

Šolc: Peking da utiče na Moskvu da se povuče iz Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: Peking da utiče na Moskvu da se povuče iz Ukrajine

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Markus Schreiber

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas Kinu da ne šalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini i zatražio je od Pekinga da izvrši pritisak na Moskvu da povuče svoje snage.

U obraćanju nemačkom parlamentu, Šolc je rekao da je razočaravajuće što se Peking uzdržao od osude ruskog napada na Ukrajinu, ali je pozdravio pozive Kine za nuklearnu deeskalaciju, prenosi Rojters.

 

„Moja poruka Pekingu je jasna: iskoristite svoj uticaj na Moskvu da podstaknete povlačenje ruskih trupa. I ne isporučujte nikakvo oružje agresorskoj Rusiji “, naglasio je Šolc.

Kina je prošle nedelje objavila dokument od 12 tačaka u kojem poziva na sveobuhvatni prekid vatre u Ukrajini, koji je na Zapadu dočekan sa skepticizmom.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Pozdravljajući stav Pekinga o nuklearnoj deeskalaciji koji je deo iznetog plana, nemački kancelar je rekao da se „s pravom može očekivati da će Kina razgovarati o svojim idejama sa glavnim zainteresovanim stranama, sa Ukrajinom i predsednikom Volodimirom Zelenskim.

SAD razmatraju sa bliskim saveznicima mogućnosti uvođenja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu podršku Rusiji za rat u Ukrajini, saopštili su izvori Rojtersu ove nedelje.

Konsultacije, koje su još u preliminarnoj fazi, imaju za cilj da prikupe podršku više država, posebno onih u Grupi sedam (G7) najbogatijih zemlja, kako bi se koordinirala podrška za sve moguće sankcije.