2. mart 2023 14:57

EUObserver: Belgija više zabrinuta za svoja radna mesta nego za Ukrajince

Izvor: TANJUG

podeli vest

EUObserver: Belgija više zabrinuta za svoja radna mesta nego za Ukrajince

Foto: Shutterstock.com/Maxim Studio, ilustracija

BRISEL - Belgija se nije odlučila da stavi na "crnu listu" sankcija ruskog tajkuna Vladimira Lisina koji poseduje dve fabrike u južnoj Belgiji, koje zapošljavaju oko 1.200 ljudi i takođe je prijatelj kraljevske porodice, piše danas evropski portal EUObserver.

Lisin je predsedavajući i većinski vlasnik "Novolipecka" (NLMK), jedne od četiri najveće kompanije za proizvodnju čelika u Rusiji.

Lisinova kiparska holding firma je angažovala belgijskog princa Lorenca, koji je do marta prošle godine bio direktor Lisinove holding kompanije, kiparske Fletcher Group Holdings.

Lisin je radio sa princom zbog njegovog poznavanja finansija, ali je Lorenc podneo ostavku na svoju funkciju 11. marta 2022. godine zbog nove geopolitičke situacije u Evropi i invazije Rusije na Ukrajinu, kako je saopštio holding.

EUObserver podseća da je ukrajinski poslanik Aleks Gončarenko prošlog meseca, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, pozvao belgijskog premijera Aleksandra De Kroa i Evropsku uniju da stave Lisina na "crnu listu". Odgovoreno mu je da je Lisin zaslužan za mnogo radnih mesta u Belgiji.

Postojeće sankcije EU uključuju zabranu uvoza nekih vrsta ruskog čelika, uz izuzetke za stare ugovore koji važe do oktobra 2024 godine.

Lisinovo evropsko carstvo, dodaje EUOberver, uključuje fabrike u Danskoj, Francuskoj i Italiji.

Taj briselski portal, u svom istraživačkom tekstu, navodi da je redakcija tražila reagovanje belgijske ambasade u EU koja nije htela da komentariše, naglašavajući da je tema o sankcijama "poverljiva iz očiglednih razloga".

Danska ambasada je rekla da "ne može da potvrdi, niti demantuje" da je ikada blokirala evropski pokušaj za sankcije protiv Lisinove grupe NLMK.

Francuzi i Italijani su odbile da odgovore na pitanje zašto se 10. runda sankcija EU, uvedena 25. februara, ne odnosi ni na jednog ruskog milijardera.

Australija je jedina zemlja kolektivnog Zapada koja je do sada stavila Lisina na "crnu listu".

EUObserver dodaje da Ukrajina i dalje vrši pritisak da EU sankcioniše Lisina.

Gončarenko čak tvrdi da ima dokaze da je "NLMK snabdevao Uralvagonzavod (rusku fabriku tenkova) i rusku državnu kompaniju Sever, koja se bavi proizvodnjom ruskog nuklearnog oružja". On kaže da "Rusija ima ratnu ekonomiju i da je NLMK njen najveći snabdevač metalima".

Vladislav Vlasjuk, savetnik za sankcije ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog, rekao je za EUobserver da je za Ukrajinu primarno da se Lisin stavi na "crnu listu" i da je Kijev podelio poverljive obaveštajne podatke sa zemljama EU o Lisinovim vezama sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom.

EUObserver je potražio komentar od advokata NLMK-a, koji su rekli da "NLMK ne snabdeva rusku fabriku za proizvodnju rezervoara Uralvagonzavod i nema nikakve ugovorne odnose sa ovom kompanijom".

"NLMK nikada nije isporučivao proizvode za vojne svrhe u Rusiji. Ruske operacije NLMK-a nisu u stanju da proizvode čelik namenjen za vojnu primenu", navela je kompanijska kancelarija za odnose s javnošću.

NLMK dodaje u saopštenju da je to "pokušaj da se mala prodaja civilnog čelika prikaže kao smišljeni odnos sa vojno-industrijskim kompleksom, što je u suštini netačno i manipulativno predstavljanje činjenica".

Što se tiče ruske invazije na Ukrajinu, Lisin je, u internom pismu zaposlenima u NLMK-u prošlog marta, izjavio da se agresija ne može opravdati i izrazio "saosećanje" prema ukrajinskim žrtvama.

Ipak, prema jednom ugovoru koji je pronašao EUObserver, NLMK nije prekinuo sve veze za Rusijom i isporučivao je čelik jednom zatvoru devet meseci nakon invazije. U tekstu se poziva na izveštaj britanske obaveštajne službe objavljen u januaru, koji navodi da Rusija "veoma verovatno" koristi zatvorenike za proizvodnju oružja i municije.

Prema objašnjenju NLMK-a, ugovor sa zatvorom se odnosi na "čelik za proizvodnju kućnih aparata i instrumentalnih transformatora, koji su, prema našim saznanjima, glavna specijalnost" ove ustanove.