24. mart 2023 16:43

Dodik: Nedobronamerno ignorisanje stavova Republike Srpske u izveštaju NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Nedobronamerno ignorisanje stavova Republike Srpske u izveštaju NATO

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJA LUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas da se u poslednjem godišnjem izveštaju NATO-a iznose stavovi koji odražavaju poglede suprotno Programu reformi, jedinom koji je BiH dostavila i koji ne prejudicira članstvo u NATO-u, "već isključivo saradnju".

On je istakao da autori izveštaja, čiji je potpisnik generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, ističu da je Bosna i Hercegovina ''jedina zemlja koja učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO'', kao i da ''Bosna i Hercegovina teži pridruživanju Alijansi''.

Dodaje se da je ''krajnje tendenciozno i nedobronamerno'' ignorisanje stavova Republike Srpske bez čije saglasnosti nema ni članstva u Savezu kao i ''nepoštovanje stava Republike Srpske o neutralnosti u sukobima bilo kakve vrste''.

U saopštenju se navodi i da ''ovakvo ponašanje Saveza može da vodi ka preispitivanju učešća Republike Srpske u reformskim procesima definisanim Programom reformi i povlačenjem istog''.

"Bosna i Hercegovina nije u Akcionom planu za članstvo jer nije nikada dostavila nikakav Godišnji nacionalni program (ANP) već je dostavila Program reformi koji ne prejudicira članstvo u Savezu, već isključivo saradnju i nema jedinstvene političke težnje u Bosni i Hercegovini ka pridruživanju Savezu'', navodi predsednik RS.

U saopštenju se navodi da se iznošenjem stavova koji predstavljaju ''jednostrani pogled Saveza i izražavaju težnje političkog Sarajeva i Federacije'' ignorišu ''istorijske činjenice bombardovanja srpskog naroda i svrstavanja na jednu stranu u sukobima u bivšoj Jugoslaviji'', i to, kako se navodi, protiv Srba.

Pokazuju da Savez nastavlja sa svojom, kako navodi Dodik, "jednostranom politikom i prezentuje samo njima odgovarajuće ocene i koristi termine koji jasno ne određuju njihovu poziciju".