27. mart 2023 07:33

Kuba: Velika izlaznost na parlamentarnim izborima, glasalo više od 70 odsto upisanih birača

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kuba: Velika izlaznost na parlamentarnim izborima, glasalo više od 70 odsto upisanih birača

Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

HAVANA - Više od 70 odsto upisanih birača na Kubi izašlo je u nedelju na izbore za 470 poslanika koji će ih predstavljati u parlamentu, a izlaznost je bila veća u odnosu na prethodna dva glasanja različitom povodima prošle godine, saopštili su kubanski zvaničnici.

Kako navodi Rojters, pro-vladine i anti-vladine grupe gledaju na izbore kao na merenje podrške kubanskom komunističkom vođstvu u vreme ekonomske krize i sve većeg socijalnog nezadovoljstva.

Zvaničnici izborne komisije saopštili su da je dva sata pre zatvaranja glasačkih mesta izlaznost bila veća od 70 odsto.

Ta izlaznost bila je veća od lokalnih izbora u novembru i referenduma o definiciji porodice na Kubi, kojom su legalizovani gej brakovi u septembru.

Iako se rezultati ne očekuju do večeras ili sutra, kubanska vlada bi mogla da ima veću nego očekivano podršku nakon nekoliko nedelja skupova za "glas jedinstva", u znak podrške kubanskoj revoluciji bivšeg lidera Fidela Kastra od pre šest decenija.

Kuba sama vodi svoje izbore i ne dozvoljava međunarodnim posmatračima da nadgledaju izborni proces.

Anti-vladine grupe, koje deluju uglavnom van ostrva, ohrabrivale su glasače da ostanu u kućama u znak protesta, tvrdeći da glasanje nema smisla u jednopartijskom sistemu, bez prave opozicije ili stranih posmatrača.

Poslanici koji budu izabrani, dobiće mandat na pet godine i odrediće narednog predsednika Kube.

Očekuje se da aktuelni predsednik Migel Dijaz-Kanel bude reizabran.