9. decembar 2022 19:43

Putin: Ko napadne Rusiju nuklearnim oružjem, biće zbrisan sa lica zemlje

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Ko napadne Rusiju nuklearnim oružjem, biće zbrisan sa lica zemlje

Foto: AP/Vladimir Voronin

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi bilo koja država, koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem, bila "zbrisana sa lica zemlje", preneo je Rojters.

Putin je rekao da Rusija nema uredbu da prva pokrene preventivan nuklearni napad, za razliku od SAD, ali da rusko napredno hipersonično oružje garantuje Rusiji da može da odgovori silovito, ukoliko ikada dođe u opasnost.

Rusija redovno izvodi nuklearne vežbe, ali ništa ne krije, rekao je Putin.

 

Moguće dalje razmene zatvorenika sa SAD

Vladimir Putin rekao je danas da su dalje razmene zatvorenika između SAD i Rusije moguće i da se nastavlja kontakt dve obaveštajne službe.

Putin je govorio na konferenciji za novinare u Biškeku, prestonici Kirgistana, dan nakon što su SAD oslobodile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u zamenu za američku košarkašicu Britni Grajner, a upitan je da li će doći do drugih razmena na šta je odgovorio pozitivno, prenosi Rojters.

"Da, sve je moguće", odgovorio je Putin i naveo: "Kontakti dve obaveštajne službe ustvari nikad nisu ni stali. Postigli smo kompromis, i ne odbacujemo nastavak zajedničkog rada u budućnosti."

 

Razmatramo o smanjenju proizvodnje nafte

Putin je izjavio danas da Moskva razmatra smanjenje proizvodnje nafte kao odgovor na odluku zapadnih zemalja da uvedu ograničenje na cenu ruske nafte.

"Što se tiče naše reakcije, već sam rekao o tome - jednostavno, nećemo prodavati naftu zemljama koje su donele odluku o ograničenju cene. Razmislićemo o mogućnosti da se smanji proizvodnja ukoliko bude potrebno. Smislićemo nešto dodatno, ako bude potrebno", poručio je Putin, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Rusija razmatra nekoliko opcija kao odgovor, a finalna verzija će se uskoro naći u predsedničkom ukazu. 

 

Nema govora o dodatnoj mobilizaciji

Predsednik Rusije je izjavio da nema govora o dodatnoj mobilizaciji u Rusiji, te da je moguća samo rotacija vojnika koji su već regrutovani u okviru delimične mobilizacije.

„Već sam rekao - u okviru delimične mobilizacije pozvano je 300.000. Od kojih je 150.000 u grupacijama, a od njih je samo polovina, odnosno nešto više od 77.000 u borbenim jedinicama“, podsetio je Putin.

Dodao je da je preostala polovina mobilisanih na drugoj ili trećoj liniji, zapravo imaju ulogu teritorijalnih snaga, ili su na dodatnoj obuci, preneo je Sputnjik.