12. april 2023 13:05

Rjabkov: Curenje poverljivih podataka iz SAD je možda namerno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rjabkov: Curenje poverljivih podataka iz SAD je možda namerno

Foto: Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File

MOSKVA - Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, izjavio je danas da postoji mogućnost da procureli poverljivi američki dokumenti mogu biti lažni i namerno plasirani s ciljem da dovedu Rusiju u zabludu.

„Nemamo stav, možda je nekome interesantno da pogleda ove dokumente, a šta ako su lažni...Možda je to namerna provokacija“, rekao je Rjabkov odgovarajući na pitanje novinara TAS S-a o stavu Moskve o uzrocima curenja američkih podataka.

Američki mediji su ranije javili da su Pentagon i Ministarstvo pravde SAD otpočeli istragu o curenju poverljivih dokumenata, koja se odnose na planove NATO i Vašingtona da osposobe ukrajinske snage za kontraofanzivu, piše TAS S i podseća da su materijali, u kojima se otkrivaju rasporedi isporuke oružja i broj vojnika, postavljeni na društvene mreže Telegram i Tviter.

Prethodno je Rojters izvestio da bi to moglo da bude najveće curenje podataka otkako je Vikiliks 2013. godine objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša. Međutim, agencija je dodala da bi dokumenta koja su objavljena mogla da budu lažna.