1. jun 2023 10:20

Vučić: Molio sam jutros Srbe sa severa KiM da istraju u borbi - na miran način

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Molio sam jutros Srbe sa severa KiM da istraju u borbi - na miran način

Foto: Tanjug video

KIŠINJEV - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu da je jutros razgovarao sa Srbima sa severa KiM i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, pre svega u odnosu prema Kforu na miran način.

"Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da 3,4 odsto nisu legitimni izbori i da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone sprski narod", naveo je Vučić.

Rekao je da će danas imati sastanke i sa Šolcom i Makronom, kao i mnogim drugim premijerima i predsednicima.

Uvek sam se zalagao za mir, Srbija će učiniti sve da dođe do deeskalacije

Aleksandar Vučić je izjavio danas da se uvek zalagao za mir i stabilnost u celom regionu, kao i da garantuje da će Srbija učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji.

"Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo situaciju i da sačuvamo mir i stabilnost. Verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Vučić pred početak Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Istakao je da će Beograd pokušati da ubedi Srbe da protestuju mirno, ali je dodao da su oni veoma odlučni, te da žele da vide leđa specijalnim jedinicama koje se na severu KiM nalaze ilegalno.

Provokacije Prištine prvi put naišle na stvarnu osudu SAD, očekujem to i od Evrope

Vučić je izjavio danas Tanjugu u Kišinjevu da SAD ne menjaju kurs prema Kosovu, ali da su prvokacije Prištine prema sprskom narodu po prvi put naišle na stvarnu američku osudu i da to očekuje isto i od Evrope, i najavio da sledeće nedelje očekuje dolazak u Beograd Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara.

Vučić je odgovarajući na pitanje da li SAD menjaju kurs prema Kosovu i da li mogu da utiču na Aljbina Kurtija, rekao da ni deca ne bi mogla da prihvate taj zaključak jer je sasvim jasno ko je odgovoran i kriv, za jednu specifičnu situaciju.

"Ali ako me pitate starteški, naravno da se ništa posebno u tom sveukupnom odnosu prema Kosovu i situaciji u regionu neće promeniti. Ipak, jeste važno da, ako ništa drugo, bar mogu da nas čuju. Kada neko već preteruje mesecima i nije ništa u stanju drugo da uradi osim provokacija prema sprskom narodu - to je prvi put naišlo na stavrnu američku osudu i zahvalan sam im na tome", rekao je Vučić.