6. jul 2023 07:20

Rusija: Pokrenut postupak zbog prebijanja ruske novinarke u Čečeniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija: Pokrenut postupak zbog prebijanja ruske novinarke u Čečeniji

Foto: Nonaya Gazeta via AP/Anna Artemyeva

MOSKVA - U Rusiji je porenut krivični postupak zbog napada na novinarku Jelenu Milašinu i advokata Aleksandra Nemova u Čečeniji.

Kako je saopšteno na Telegram kanalu Istražnog komiteta Ruske Federacije (TFR), to delo je okvalifikovano kao namerno nanošenje telesnih povreda.

U saopštenju se navodi da istražna grupa trenutno sprovodi niz istražnih radnji "kako bi bili identifikovani umešani u taj zločin i rasvetljene sve okolnosti incidenta“, prenosi Interfaks.

Naoružani maskirani muškarci su u utorak u regionu Čečenije napali i pretukli rusku novinarku Jelenu Milašinu, nakon što su primorali automobil u kjem se nalazila da se zaustavi, prenosi Rojters.

Jelena Milašina je novinarka lista Nova gazete Evropa i članica nevladine organizacije Memorijal, koja je zabranjena u Rusiji, nakon što su je vlasti proglasile "stranim agentom".

Ona je putovala je sa lokalnog aerodroma u čečensku prestonicu Grozni sa advokatom Aleksandrom Nemovim, kada su napadnuti.

Milašina i Nemov, koji su planirali da prisustvuju sudskom ročištu, prebačeni su u bolnicu u susednom regionu, saopštile su organizacije za ljudska prava.

Oni su odleteli u Čečeniju da isprate objavljivanje presude Zaremi Musaevoj, koju je policija uhapsila u januaru 2022.