13. jul 2023 12:36

IAEA nastavila inspekciju ZNNP, čeka se pristup reaktorskim jedinicama 3 i 4

Izvor: TANJUG

podeli vest

IAEA nastavila inspekciju ZNNP, čeka se pristup reaktorskim jedinicama 3 i 4

Foto: Shutterstock.com/Millenius, ilustracija

BEČ - Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tokom inspekcije proteklih dana nisu pronašli mine ili ekspoziv u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP), ali još uvek čekaju da dobiju neophodan pristup krovovima reaktorskih jedinica 3 i 4 nakon nedavnih informacija da je tamo možda postavljen eksploziv, izjavio je generalni direktor Rafael Marijano Grosi.

On je upozorio da je situacija u vezi sa nuklearnom bezbednošću i dalje veoma rizična, navodi se u saopštenju IAEA.

IAEA je potvrdila da dva glavna rezervoara za hlađenje reaktora ZNPP imaju stabilan nivo vode, koji se zbog isparavanja i korišćenja smanjuje za samo 1-2 cm dnevno. Stanica ima dovoljno vode za nekoliko meseci, ističe se u dnevnom izveštaju.

"Istovremeno, radnici ZNPP se pripremaju za prevođenje 4. bloka iz hladnog u toplo isključenje. Nakon ovoga, 5. agregat, koji je trenutno u režimu toplog isključenja, biće prebačen u hladno isključenje radi preventivnih radova, koji su mogući samo u hladnom gašenju. Ostali blokovi ostaju u hladnom režimu", napominje se u saopštenju.

Za održavanje bezbednosti, uključujući i preradu tečnog radioaktivnog otpada, postrojenje koristi paru koju proizvodi jedan od agregata, koji je u stanju toplog isključenja.

IAEA nastavlja da pomno prati razvoj događaja u vezi sa dostupnošću vode za hlađenje šest reaktora ZNPP-a i drugih ključnih nuklearnih sigurnosnih i bezbednosnih funkcija, nakon uništenja nizvodne brane Kahovka početkom juna i kasnijeg iscrpljivanja ogromnog rezervoara u blizini elektrane.

Tim IAEA je saopštio da su dva glavna vodna tela – jezero za hlađenje ZNPP-a i ispusni kanal obližnje termoelektrane Zaporožja (ZTPP) – bila relativno stabilna, pri čemu je nivo vode opadao za 1-2 centimetra dnevno zbog korišćenja i isparavanja. Lokalitet i dalje ima dovoljno vode za nekoliko meseci.

Od januara ove godine, IAEA je stalno prisutna i u drugim nuklearnim elektranama u Ukrajini – lokacijama Hmeljnicki (HNPP), Rivne (RNPP), Južna Ukrajina (SUNPP) i Černobilj (ChNPP), zaključuje se u saopštenju.