13. jul 2023 14:56

EP odobrio planove za veću proizvodnju municije i projektila i snabdevanje Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

EP odobrio planove za veću proizvodnju municije i projektila i snabdevanje Ukrajine

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

STRAZBUR - Evropski parlament odobrio je danas planove za povećanje proizvodnje municije i projektila u EU, kako bi se popunili nedostaci u postojećim kapacitetima, saopšteno je danas iz te institucije.

Prema tekstu, koji je prošle nedelje dogovoren sa Savetom EU, cilj Akta o promociji proizvodnje municije (ASAP) je da se ubrza isporuka municije i raketa Ukrajini i pomogne državama članicama da obnove svoje zalihe.

Kako se navodi u saopštenju, ciljanim akcijama, koje uključuju 500 miliona evra finansiranja, ASAP će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta EU, kako bi se rešio trenutni nedostatak odbrambenih proizvoda, posebno artiljerijske municije, projektila i njihovih komponenti.

Poslanici su tokom pregovora sa Savetom EU osigurali da raspon prihvatljivih projekata bude raznovrsniji i da mala i srednja poduzeća imaju pravo na višu stopu finansiranja.

Oni su osigurali novo financiranje koje ne bi trebalo da ide nauštrb postojećih kohezijskih sredstava.

Evroposlanici su apelovali na zemlje EU da obezbede Ukrajinu municiju, koja se finansira na osnovu ovog zakona, a ne podleže izvoznim ograničenjima.

Šef pregovaračkog tima Evropskog parlamenta Kristijan Bušoi, ocenio je da današnje glasanje u EP predstavlja još jedan korak napred za bezbednost i odbranu Evrope i njenu "nepokolebljivu podršku Ukrajini" u vreme rata.

"Ispunjen je najhitniji aspekt zakona: obezbeđivanje više municije Ukrajini. To je testament evropske solidarnosti i naše kolektivne sigurnosti", poručio je on.

Zakon je usvojen sa 505 glasova "za" i 56 "protiv", dok je 21 poslanik bio uzdržan.

Zakon bi trebalo da odobri Savet EU kako bi stupio na snagu.