20. jul 2023 16:00

Prigožin: "Vagner" će nastaviti aktivnosti u Africi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prigožin: "Vagner" će nastaviti aktivnosti u Africi

Foto: Prigozhin Press Service via AP, File/

LONDON - Vođa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin, izjavio je da će oni nastaviti da se bore u afričkim zemljama gde su već prisutni.

"Nije bilo i neće biti smanjenja naših programa u Africi", rekao je Prigožin za televiziju Afrik media.

BBC je analizirao audio zapis i potvrdio da je to glas Prigožina.

On se nije pojavio pred kamerama tokom intervjua za Afrik media, proruski informativni kanal koji ima u fokusu afričke zemlje francuskog govornog područja i povezan je sa grupom "Vagner", navodi britanski javni servis.

Prigožinovi vojnici se nalaze u brojnim zemljama uključujući Mali i Centralnoafričku Republiku (CAR), gde ih grupe za ljudska prava i UN optužuju za ratne zločine.

Velika Britanija je objavila sankcije protiv 13 pojedinaca i preduzeća povezanih sa grupom "Vagner", optužujući ih za pogubljenja i mučenje u Maliju i CAR i pretnje miru i bezbednosti u Sudanu.

Među njima su šefovi Vagnerovih operacija u Maliju Ivan Aleksandrovič Maslov i u CAR Konstantin Aleksandrovič Pikalov.

I SAD optužuju Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom na afričkom kontinentu.

Prigožin, međutim, insistira da je njihov rad drugačije prirode.

"Nastavljamo da radimo u svim zemljama u kojima smo započeli ili sada radimo na saradnji i razvoju", rekao je on za televiziju Afrik media.

Prigožin je nabveo da, ako pomoć Vagnerove grupe bude potrebna bilo gde za borbu protiv bandi i terorista i za zaštitu interesa naroda ovih zemalja, oni su spremni da odmah počnu da ispunjavaju ovaj zadatak nakon usaglašavanja uslova.