4. avgust 2023 15:32

Stručnjaci IAEA nisu pronašli nikakav eksploziv na reaktorima u NE Zaporožje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stručnjaci IAEA nisu pronašli nikakav eksploziv na reaktorima u NE Zaporožje

Foto: Shutterstock.com/Chatham172, ilustracija

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) konačno je dobila pristup oblastima pod ruskom kontrolom Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini

i nije pronašla nikakve eksplozivne naprave, saopštila je danas ta agencija Ujedinjenih nacija

IAEA je prvi put zatražila pomenuto odobrenje pre mesec dana, podseća Rojters.

Ta agencija je objavila da stručnjaci IAEA nisu primetili nikakve mine ili eksplozive na krovovima reaktorskih zgrada bloka 3 i bloka 4, kao i u halama turbina, nakon što im je juče popodne omogućen pristup.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je pozdravio vest o tome da je ekspertima IAEA konačno odobren ovaj "dodatni pristup lokaciji".

Stručnjaci IAEA ranije su posetili Peti blok Zaporoške nuklearne elektrane, pregledali opremu i istakli da je ona u dobrom stanju, kao i da tokom inspekcije nisu pronađene mine ili eksploziv.

Agencija je dodala da tokom inspekcije nije bilo ograničenja i da stručnjaci nisu pronašli mine ili eksploziv.

Napominje se da je tokom obilaska lokacije u četvrtak, tim potvrdio da su mine otkrivene 23. jula i dalje na mestu.

Grosi je više puta ukazivao na značaj pridržavanja pet osnovnih principa za zaštitu ZNPP-a koje je ustanovio 30. maja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodeći da ne sme biti napada sa ili na elektranu i da se objekat ne sme koristiti kao skladište ili baza za teško naoružanje.

Stručnjaci IAEA-e u ZNPP-u nastavljaju pomno da prate situaciju u vezi sa dostupnošću vode za hlađenje šest reaktora ZNPP-a i drugih bitnih nuklearnih bezbednosnih funkcija, nakon uništenja nizvodne brane Kahovka početkom juna i kasnijeg iscrpljivanja ogromnog rezervoara u blizini elektrane, ističe se u saopštenju Agencije.

Zaporoška NE ​​nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara i to je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi, a od oktobra 2022. je pod kontrolom Rusije.