27. septembar 2023 17:57

Američki senator Robert Menendez izjasnio se da nije kriv po optužnici za primanje mita

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američki senator Robert Menendez izjasnio se da nije kriv po optužnici za primanje mita

Foto: AP Photo/Seth Wenig

VAŠINGTON - Američki senator Robert Menendez izjasnio se danas da nije kriv nakon što je protiv njega i njegove supruge podignuta optužnica za primanje mita.

Njegova supruga Nadin i drugi optuženi takođe su se izjasnili da nisu krivi, prenosi CNN.

Menendez je ranije odbio pozive kolega demokrata u svojoj matičnoj državi Nju Džersi da podnese ostavku na mesto senatora.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu tereti Menendeza i njegovu suprugu da su primali hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja kao senatora u korist biznismena iz Nju Džersija i činili usluge vladi Egipta, preneo je Rojters.

Tužioci su rekli da mito uključuje gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od vrednosti.

Menendez je u Senatu od 2006. godine, a bio je predsednik uticajnog komiteta američkog Senata za spoljne poslove do pre dva dana kada je podneo ostavku.

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući kuću u Nju Džersiju, Mercedes-Benc iz 2019. godine i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sa bankovnog računa.