9. oktobar 2023 11:34

Svetski program za hranu UN pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za transport hrane u Pojas Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetski program za hranu UN pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za transport hrane u Pojas Gaze

Foto: Shutterstock.com/nexus 7, ilustracija

RIM - Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) pozvao je na otvaranje humanitarnih koridora za transport hrane u Pojas Gaze, područje koje je meta izraelskih vazdušnih udara nakon napada pelastinske militantne grupe Hezbolah na Izrael.

"Kako se sukob zaoštrava, civili, uključujući decu i porodice, suočavaju se sa sve većim izazovima u pristupu osnovnim životnim namirnicama. WFP poziva na uspostavljanje sigurnog i nesmetanog humanitarnog pristupa pogođenim područjima, pozivajući sve strane da se pridržavaju principa humanitarnog prava koje uključuje i bezbedan pristup hrani", saopšteno je iz te organizacije, prenosi Rojters.

Ukazuje se da većina prodavnica u pogođenim palestinskim područjima trenutno održava jednomesečne zalihe hrane, što predstavlja rizik da će ljudi kupovati hranu u strahu od dužeg sukoba.

WFP pruža direktnu pomoć u hrani koju svakog meseca koristi oko 350.000 Palestinaca, a takođe nudi pomoć za skoro milion Palestinaca u saradnji sa drugim humanitarnim partnerima putem gotovinskih transfera.