23. oktobar 2023 17:52

Snežana Paunović se sastala sa predsednicom Skupštine Angole Karolinom Serkeirom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Paunović se sastala sa predsednicom Skupštine Angole Karolinom Serkeirom

Foto: TANJUG/KABINET POTPREDSEDNICE NARODNE SKUPŠTINE

LUANDA - Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović, koja predvodi Stalnu delegaciju skupštine u Interparlamentarnoj uniji (IPU) na 147. zasedanju Skupštine IPU u Angoli, zahvalila je danas predsednici parlamenta Angole Karolini Serkeira na principijelnoj podršci Angole teritorijalnom integritetu Srbije.

Paunović je tokom sastanka zahvalila predsednici parlamenta Angole na principijelnoj podršci te zemlje teritorijalnom integritetu Srbije i ukazala na značaj podrške po pitanju Kosova i Metohije, saopšteno je iz kabineta Snežane Paunović.

Podsetila je na tradicionalno prijateljstvo dva naroda koja su se uzajamno podržavala u teškim trenucima i istakla da je Srbija spremna za nastavak razvoja saradnje na svim nivoima.

Paunović je izrazila uverenost da će Angola biti kvalitetno predstavljena na EXPO 2027 u Beogradu.

Serkeira se založila za jačanje veza dva parlamenta, unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, i produbljivanje konkretnih odnosa u oblasti poljoprivrede, kulture, novih tehnologija i odbrane.

Izrazila je spremnost da poseti Srbiju i tom prilikom potpiše novi Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, koji bi pored daljeg unapređenja parlamentarne saradnje sadržao i odredbe kojima bi se potvrdila obostrana opredeljenost i posvećenost zajedničkom radu na promociji međunarodnog mira, pravde i stabilnosti.

Skupštine Interparlamentarne unije, se održava u Luandi, glavnom gradu Angole, od 23. do 27. oktobra 2023. godine.

Skupštinsko zasedanje i sednica Glavnog saveta počinju sutra, dok je Paunović danas učestvovala na sastanku Biroa poslanica i sastanku Foruma poslanica IPU.

Glavne teme današnje debate su bile položaj žena u politici, aktivnosti u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti i borba protiv trgovinom dece u sirotištima, dodaje se u saopštenju.

Tokom zasedanja, delegacija će imati niz bilateralnih susreta sa delegacijama iz celog sveta.

Na sastancima će se razgovarati o unapređenju bilateralne i parlamentarne saradnji, aktuelnoj situaciji u Evropi i svetu, ali i temama koje dominiraju na zasedanju Interparlamentarne unije.