15. novembar 2023 11:35

SAD: Senator izazvao vođu sindikata na tuču, vređali se na saslušanju u Kongresu

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Senator izazvao vođu sindikata na tuču, vređali se na saslušanju u Kongresu

Foto: Shutterstock.com/mark reinstein, ilustracija

VAŠINGTON - Jedno obično saslušanje u američkom Kongresu pretvorilo se u žestoki verbalni sukob, nakon što je republikanski senator Markvejn Malin iz Oklahome izazvao predsednika sindikata vozača kamiona, Šona O'Brajena, da nesuglasice reše fizičkim obračunom na licu mesta.

Reagovao je senator Berni Sanders, koji je sazvao saslušanje u senatskom Odboru za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije, i zamolio ih da se usredsrede na ekonomska pitanja koja su bila u fokusu skupa, odnosno da razmotre kako sindikati pomažu radničkim porodicama, prenosi AP.

Senator Malin je, međutim, bio uporan. U jednom trenutku je ustao sa sedišta i izgledalo je da je počeo da skida prsten i sprema se za tuču.

"Ovo je vreme, ovo je mesto. Ako hoćeš, možemo se dogovoriti kao odrasli ljudi. Možemo to završiti ovde", rekao je Malin O’Brajenu, nakon što je pročitao niz kritičnih tvitova koje mu je ovaj ranije uputio.

Njih dvojica su se međusobno vređali oko šest minuta, dok je Sanders više puta udarao čekićem i pokušavao da ih prekine.

"Vi ste senator Sjedinjenih Država!", Sanders je u jednom trenutku viknuo na Malina.

Malin, koji često kritikuje sindikalno rukovodstvo, i ranije se verbalno sukobljavao sa šefom sindikata kamionidžija.

Tokom ove godine, O'Brajen je više puta objavljivao tvitove na platformi Iks (Tviter), nazivajući senatora "moronom" i "punim gov---", pošto ga je prethodno Malin kritikovao zbog "taktike zastrašivanja".

U jednom postu na društvenim mrežama, koji je Malin pročitao naglas na saslušanju, O'Brajen ga je izgleda izazvao na tuču.

"Znaš gde da me nađeš. Bilo gde, bilo kada, kauboju", objavio je O’Brajen.

Razmena uvreda je odatle eskalirala, pa je Malin poručio O'Brajenu da je "ovo to mesto" i pitao ga da li želi da to obave odmah.

"Voleo bih da to uradim odmah", rekao je O’Brajen.

Malin je odgovorio: "Pa, onda diži guz---", na šta je ovaj uzvratio: "Ti diži guz---".

Kada je Malin ustao sa stolice, izgleda spreman za borbu, Sanders mu je povikao da sedne, udario čekićem nekoliko puta i rekao obojici da prestanu da govore.

"Ovo je saslušanje i Bog zna da američki narod ima dovoljno prezira prema Kongresu, nemojmo ga pogoršavati", rekao je Sanders.

Pošto je Malin bio uporan, O’Brajen je rekao: "Izazvao si me na meč u kavezu, ponašajući se kao 12-godišnji nasilnik iz školskog dvorišta".

Njih dvojica su još nekoliko minuta razmenjivali ljute uvrede - svaki je onog drugog nazvao nasilnikom - a Malin je u jednom trenutku sugerisao da se potuku u dobrotvorne svrhe na događaju sledećeg proleća, ponavljajući ponudu koju je dao ranije ove godine na društvenim mrežama.

O’Brajen je odbio, umesto toga predloživši da se sastanu na kafi i da reše svoje razlike.

Malin je prihvatio, ali njih dvojica su nastavili da viču jedan na drugog sve dok demokratska senatorka Megi Hasan, iz Nju Hempšira, nije počela da govori.

Nakon saslušanja, Sanders je ovu razmenu reči nazvao "apsurdnom".

"Bili smo tu da razgovaramo i pričali smo o krizi sa kojom se suočavaju radničke porodice u ovoj zemlji, o rastućem jazu između veoma bogatih i svih ostalih i ulozi koju sindikati igraju u poboljšanju životnog standarda američkog naroda. Nismo tu da pričamo o borbama u kavezu", rekao je Sanders.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel odbio je da komentariše slučaj.

"Veoma je teško kontrolisati ponašanje svih koji su u zgradi. Ne smatram to svojom odgovornošću", rekao je Mekonel.

Republikanski senator Kevin Kremer iz Severne Dakote rekao je da se na sastanku konferencije republikanaca to saslušanje pominjalo tu i tamo, a da to niko ne treba da shvata previše ozbiljno.

"Senat je dinamično mesto. Više ne nosimo bele perike", rekao je Kremer.