13. decembar 2023 19:18

Željko Komšić: Politika EU prema BiH mora biti oslobođena svake vrste licemerja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željko Komšić: Politika EU prema BiH mora biti oslobođena svake vrste licemerja

Foto: Tanjug video

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je danas da politika Evropske unije prema BiH mora da bude oslobođena svake vrste licemerja.

Apelovao je na sve institucije EU da 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije ostanu neka vrsta zvanične politike evropskih institucija prema BiH.

"Taj odnos i takva politika mora biti oslobođena od svake vrste licemjerja na svim stranama. Poslednji intenzivan dijalog Evropske komisije s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, Veća ministara BiH, entitetskih i kantonalnih vlada, u skladu s uspostavljenim mehanizmom koordinacije unutar BiH, koji je i Komisija prihvatila kao metod rada, izazvao je, blago rečeno podsmeh u javnosti BiH", rekao je Komšić u Briselu, preneo je klix.ba.

Dodao je da je javnost taj sastanak doživela kao očigledan dokaz nefunkcionalnosti BiH kao države, ali i kao dokaz nefunkcionalnosti samog mehanizma koordinacije i odnosa prema EU integracijma, kako EU, tako i BiH.

"Ipak, taj metod rada je zvanično i obostrano prihvaćen, i zbog toga je na zakonodavnim i izvršnim organima svih nivoa vlasti u BiH obaveza aktivne uloge u provođenju reformskih procesa", rekao je Komšić.

Napomenuo da je Veće ministara BiH dostavili EK prošle nedelje nacrt Plana reformi za BiH.

"Dokument u kratkim crtama obuhvata zelenu i digitalnu agendu, razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, očuvanje i razvoj ljudskih resursa i vladavinu prava. U narednih mesec ili dva, vlade i zakonodavna tela svih nivoa vlasti u BiH bi trebalo da pokažu konkretne pomake u tom pravcu", istakao je Komšić.

Komšić je rekao da preporučuje da EU obrati pažnju na očuvanje "evropskih vrednosti" kao vrste emotivnog aspekta integracije koji se često zanemaruje, a ispostavi se vrlo važnim.