15. decembar 2023 22:01

Ministarka kulture Francuske: Da se revidira Legija časti Depardjea nakon optužbi za seksualno nasilje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka kulture Francuske: Da se revidira Legija časti Depardjea nakon optužbi za seksualno nasilje

Foto: AP Photo, File/Thibault Camus

PARIZ - Francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak zatražila je od komiteta zaduženog za nosioce Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja, da pokrene disciplinski postupak i preispita da li medalju dodeljenu francuskom glumcu Žeraru Depardjeu treba suspendovati ili povući, posle navoda o njegovoj povezanosti sa optužbama za seksualno nasilje i emitovanja televizijskog dokumentarca u kojem Deprdje iznosi nepristojne komentare o ženama.

Abdul Malak je rekla da je „zgrožena“ komentarima koje je Depardje, jedan od najpoznatijih francuskih glumaca, dao tokom putovanja u Severnu Koreju 2018. godine, a koji su ranije ovog meseca emitovani u dokuentarcu "Complement d'Enquete" na televiziji Frans 2, preneo je Rojters.

"Šokantni komentari...koji donose sramotu Francuskoj", rekla je Malak za televiziju Frans 5.

Depardje se poslednjih godina sa nizom optužbi za seksizam i seksualno nasilje, koje je on negirao.

"Nikad, apsolutno nikada, nisam zlostavljao ženu", napisao je Depardje u pismu objavljenom u francuskom dnevniku ''Figaro'' početkom oktobra.

U martu 2022. pariski sud je odlučio da će nastaviti istragu protiv dobitnika kanske nagrade nakon što ga je jedna glumica optužila za silovanje.

Rojters dodaje da se kasnije oglasila glumica Šarlot Arno, koja je rekla da je ona žena koja je optužila Depardjea, kao i da nije mogla da nastavi ćutanje o svemu što je doživela.

Od tada više od 10 žena optužilo je Depardjea za seksualno nasilje, navodi Rojters.