20. decembar 2023 19:37

Makron: Francuska će nastaviti da prima strance

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron: Francuska će nastaviti da prima strance

Foto: AP Photo, Pool/Christophe Ena

PARIZ - Francuska je uvek primala i nastaviće da prima strance, posebno tražioce azila i studente, izjavio je danas predsednik Emanuel Makron, u prvom intervjuu posle usvajanja spornog zakona kojim se reformiše imigraciona politika Francuske.

"Zakon je rezultat neophodnog kompromisa", ukazao je Makron i dodao da politički život čine krize, neslaganja i dogovori, prenosi Rojters.

Francuski predsednik suočio se sa podelama unutar vladajuće koalicije, nakon što su poslanici francuske skupštine odobrili zakon kojim se pooštravaju pravila o državljanstvu i socijalnoj zaštiti za imigrante, ali je najavio da će pokušati da ukloni "odredbe u novom zakonu koje iritiraju većinu".

Makron je izjavio da nije izdao svoje birače koji su mu pružili podršku kako bi zaustavio ektremne desničare i ponovio da ne prihvata određene odredbe novog zakona.

"Predsednik Makron predlaže da se u narednim nedeljama zakon uputi Ustavnom savetu, najvišoj državnoj instanci zaduženoj za kontrolu ustavnosti, koja je istovremeno i pravno i političko telo, da odluči o uklanjanju iritantnih odredbi iz predloga zakona", potvrdio je za pariski dnevnik Figaro neimenovani bliski saradnik francuskog predsednika.