28. decembar 2023 11:33

UN osuđuju ubrzano pogoršanje ljudskih prava na Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN osuđuju ubrzano pogoršanje ljudskih prava na Zapadnoj obali

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

ŽENEVA - Izveštaj Ujedinjenih nacija koji je danas objavljen osuđuje "ubrzano pogoršanje“ ljudskih prava na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael i poziva izraelske vlasti da prekinu nasilje protiv tamošnjeg palestinskog stanovništva.

U izveštaju, koji je objavila Visoka kancelarija visokog komerasa UN za ljudska prava (OHCHR) navodi se da je 300 Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali od 7. oktobra, kada su pripadnici Hamasa izveli napad na južni Izrael i uzeli taoce koje drže u Gazi, preneo je Rojters.

Većina ubistava dogodila se tokom operacija izraelskih snaga bezbednosti ili sukoba sa njima, stoji u izveštaju.

Najmanje 105 smrtnih slučajeva moglo bi se pripisati izraelskim operacijama koje uključuju vazdušne napade ili druge vojne taktike u izbegličkim kampovima ili drugim gusto naseljenim područjima.

Najmanje osam ljudi ubili su izraelski doseljenici, navodi se u izvešataju.

"Upotreba vojnih taktičkih sredstava i oružja u kontekstu sprovođenja zakona, upotreba nepotrebne ili nesrazmerne sile i primena širokih, proizvoljnih i diskriminatornih ograničenja kretanja koja pogađaju Palestince su izuzetno zabrinjavajući", izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk.

On je pozvao Izrael da preduzme hitne, jasne i efektivne korake da se stane na kraj rešavanju nasilja nad palestinskim stanovništvom i istraže svi incidenti od strane doseljenika i izraelskih bezbednosnih snaga, kako bi se obezbedila efikasna zaštita palestinske zajednice.

Izraelski zvaničnici za sada nisu komentarisali izveštaj.

Izrael je ranije saopštio da su njegove operacije na Zapadnoj obali preventivne i usmerene na suzbijanje bezbednosnih pretnji.