15. januar 2024 20:03

U Davosu potpisano zajedničko saopštenje Ukrajine i Švajcarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Davosu potpisano zajedničko saopštenje Ukrajine i Švajcarske

Foto: Keystone via AP, Pool/Alessandro della Valle

DAVOS - Švajcarska i Ukrajina, kopredsedavajuće četvrtog sastanka savetnika za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku u Davosu, potpisale su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da je bezbednost Ukrajine neodvojivi deo globalne i regionalne bezbednosti i da je rat protiv Ukrajine jedan od glavnih destabilizujućih faktora u svetu.

„Zbog toga se moraju značajno povećati mirovni napori kako bi se rat okončao na pravedan i sveobuhvatan način. Zadatak svetske zajednice nije samo da okonča rat, već i da prevaziđe posledice svih kriza širom sveta koje su izazvane ovim ratom“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu ukrajinskog Ministarstva pravde.

Napominje se da pravedan i održiv mir za Ukrajinu i ceo svet treba da se zasniva isključivo na Povelji UN, relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN i ključnim principima međunarodnog prava.

„Ovaj sastanak je postavio neophodne preduslove za pripremu sastanka lidera zemalja i vlada, koji može predstavljati polaznu tačku za stvaranje univerzalne osnove za zajedničku viziju i načine za postizanje trajnog mira, zasnovanog na ukrajinskoj formuli mira", ističe se u saopštenju.

Savetnici za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku će nastaviti da blisko sarađuju kako bi osigurali najširu moguću međunarodnu podršku za sveobuhvatan, pravedni i trajni mir za Ukrajinu i svet, piše u saopštenju.