21. januar 2024 19:03

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner: Vojna akcija protiv Huta će potrajati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner: Vojna akcija protiv Huta će potrajati

Foto: Ministry of Defence via AP/LPhot Belinda Alker

VAŠINGTON - Američka vojna akcija za odvraćanje grupa koje podržava Iran, kao što su jemenski pobunjenici Huti, potrajaće i Bajdenova administracija će uskoro imati više da kaže o tome, rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner.

"Možete biti sigurni da ovo shvatamo izuzetno ozbiljno i da ćemo uskoro imati više da kažemo o tome", rekao je Fajner.

Naglasio je da SAD "potpuno odbacuju opravdanje i obrazloženje da to što se dešava sukob između Izraela i Hamasa u Gazi daje pravo Hutima da preduzima vojne akcije protiv cele globalne ekonomije".

Iako je nagovestio neodređene dodatne mere, Fajnerova izjava za Ej-Bi-Si uglavnom je u skladu sa prošlonedeljnim priznanjem predsednika SAD Džozefa Bajdena da je malo verovatno da će napadi Huti raketama i dronovima na komercijalne brodove u Crvenom moru prestati odmah, preneo je Blumberg. 

Velika Britanija modernizuje PVO sistem koji se koristi u Crvenom moru

Britansko ministarstvo odbrane namerava da potroši 405 miliona funti, odnosno oko 524 miliona evra za modernizaciju sistema protivvazdušne odbrane "Si Vajper", kojim su snage britanske kraljevske mornarice gađale bespilotne letelice Huta u Crvenom moru, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ugovor o unapređenju tog britanskog sistema PVO, koji će, kako se navodi, dobiti rakete sa novim bojevim glavama i softver za suzbijanje pretnje balističkim projektilima, sklopljen je sa britanskim odeljenjem koncerna za proizvodnju raketnih sistema MBDA, koji je u vlasništvu Erbasa, BAE Sistema i Leonarda, prenosi Rojters.

"Kako se situacija na Bliskom istoku pogoršava, od vitalnog je značaja da se prilagodimo, kako bismo sačuvali bezbednost Ujedinjenog kraljevstva, naših saveznika i partnera", naveo je britanski ministar odbrane Grant Šaps u saopštenju.

SAD i Velika Britanija počele su 12. januara da izvode udare na položaje jemenske pobunjeničke grupe Huti, kao i da obaraju bespilotne letelice i projektile koje je taj pobunjenički pokret ispaljuje na komercijalne brodove u Crvenom moru, u znak podrške palestinskom pokretu Hamas u ratu sa Izraelom.