19. februar 2024 15:03

Nove poljske vlasti pokrenule istragu o optužbama za ilegalno hakovanje telefona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nove poljske vlasti pokrenule istragu o optužbama za ilegalno hakovanje telefona

Foto: Shutterstock.com/Janusz Baczynski, ilustracija

VARŠAVA - U jeku skandala oko zloupotreba špijunskog softvera Pegazus poljska parlamentarna komisija započela je danas zvaničnu istragu povodom optužbi da je prethodna vlada nezakonito hakovala telefone svojih političkih protivnika, ali i pripadnika svoje političke opcije.

Centralni deo napora nove proevropske poljske administracije jeste otkrivanje istine o navodnim zloupotrebama tokom osam godina vladavine poljskih nacionalista, navodi Rojters.

Istraga je, takođe, pokrenuta zbog medijskih izveštaja da su i članovi doskorašnje vladajuće partije bili žrtve hakovanja telefona.

Ako se utvrdi da su ovi izveštaji o hakovanju telefona tačni, to bi moglo da razjedini sadašnju opoziciju koja je do skoro bila na vlasti i jedinstvena je u odbrani svoje donedavne zvanične politike, iako aktuelna vlada tvrdi da su njihovi prethodnici kršili zakon.

"Otkrićemo istinu. Naš rad u istražnoj komisiji će izazvati ne samo zemljotres, već i cunami", izjavio je gostujući na državnom informativnom kanalu TVP Info Vitold Zembačinski, član

komisije iz Građanske koalicije (KO), najveće političke grupacije u novom sastavu poljske vlade.