27. februar 2024 12:41

Mađarska, Poljska i Češka ne planiraju da šalju trupe u Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mađarska, Poljska i Češka ne planiraju da šalju trupe u Ukrajinu

Foto: AP Photo/Petr David Josek

PRAG - Zvaničnici Mađarske, Poljske i Češke danas su izjavili da ne planiraju slanje trupa u Ukrajinu.

Mađarska neće poslati ni oružje, ni trupe u Ukrajinu i čvrsto če ostati pri tom stavu, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Čuli smo i videli vesti o sinoćnjem sastanku u  Parizu. Stav Mađarske je jasan i čvrst, nismo spremni da u Ukrajinu pošaljemo ni oružje ni trupe", naveo je Sijarto.

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je da ta zemlja ne razmatra slanje trupa u Ukrajinu.

"Poljska ne planira da pošalje svoje trupe na teritoriju Ukrajine. Mislim da danas ne treba da spekulišemo da li će biti okolnosti koje bi mogle da promene ovu poziciju", rekao jke Tusk.

To je rekao u Pragu nakon sastanka sa češkim premijerom Petrom Fijalom, i dodao da je Poljska spremna da učestvuje u bilo kojoj inicijativi koja će rat u Ukrajini privesti kraju, prenosi Rojters.

Fijala je rekao da ni Češka neće poslati vojno pojačanje Ukrajini, kao i da je Poljska spremna da učestvuje u inicijativi Češke da se naoružanje za Ukrajinu obezbedi iz zemalja van EU, prenosi Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak nakon samita evropskih lidera u Parizu poručio da, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, ne treba "ništa isključiti".