14. mart 2024 13:15

Počeo trijalog EK, Saveta EU i EP o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo trijalog EK, Saveta EU i EP o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/Suprun Vitaly, ilustracija

STRAZBUR - Evropska komisija, Evropski parlament i Savet EU počeli su danas pregovore, odnosno trijalog, kako bi usaglasili stavove o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji objavio je na društvenoj mreži X (Tviter) da je cilj da se partneri sa Zapadnog Balkana na ubrzani način približe EU tako što će im se pružiti prednosti članstva u Uniji pre pristupanja.

On je dodao da EU želi da im pomogne da blagovremeno prevaziđu ekonomski jaz.

"Počeli smo trijalog o Instrumentu za Zapadni Balkan sa EP i Savetom. Naš cilj je da naše partnere sa Zapadnog Balkana ubrzano približimo EU kroz pružanje prednosti članstva u EU pre pristupanja. Želimo da im pomognemo da blagovremeno zatvore ekonomski jaz", naveo je Varhelji.

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove Dejvid Mekalister rekao je u utorak za Tanjug da očekuje da ove nedelje počnu međuinstitucionalni pregovori i dodao da EP želi da nastavi da podržava partnere sa ZB, ali da postoje određeni uslovi koje treba ispuniti.

Prethodno su odbori EP za spoljne poslove i budžet usvojili svoj stav o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan i odluku o ulasku u međuinstitucionalne pregovore sa Savetom EU, kojom se postavlja osnov za početak pregovora EP sa Savetom sa ciljem usaglašavanja konačnog teksta o strukturi instrumenta.

Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji je predstavljen kao kamen temeljac novog Plana rasta za Zapadni Balkan, planirano je da se u periodu od 2024. do 2027. godine izdvoji dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspešne primene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su se 6. marta oko pregovaračkog mandata Saveta EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, što će, kako je tada saopštio Savet EU, omogućiti predsedavajućem Saveta EU da započne pregovore o konačnom tekstu za instrument sa Evropskim parlamentom.