3. april 2024 09:05

Izveštaj: Islamofobični incidenti dostigli rekordan nivo u SAD 2023.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izveštaj: Islamofobični incidenti dostigli rekordan nivo u SAD 2023.

Foto: Shutterstock.com/Lucky-photographer

VAŠINGTON - Podaci Saveta za američko-islamske odnose (CAIR) pokazali su da je islamofobija u SAD u porastu, a diskriminacija i nasilje nad muslimanima, a posebno Palestincima, dostigli su rekordan nivo prethodne godine, podstaknuti sukobom Izraela i Hamasa.

''Primarni razlog ovog talasa pojačane islamofobije bila je eskalacija nasilja u Izraelu i Palestini u oktobru 2023. godine“, navodi se u izveštaju.

Broj tužbi je iznosio 8.061 u 2023. godini, što je za 56 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i najveći broj otkako je CAIR počeo evidenciju pre skoro 30 godina, javlja Glas Amerike.

CAIR navodi da se 3.600 ovih incidenata dogodilo u periodu od početka izraelske ofanzive na Gazu u oktobru do kraja 2023. godine, uključujući ubistvo šestogodišnjeg palestinskog Amerikanca Vadea Al-Fajume u Ilinoisu, pucanje na trojicu studenata palestinskog porekla u Vermontu u novembru i napad nožem na jednog Palestinca u Teksasu u februaru.

Najbrojnije pritužbe u 2023. godini bile su u kategorijama imigracije i azila, diskriminacije pri zapošljavanju, zločina iz mržnje i diskriminacije u obrazovanju, saopštio je CAIR.

U izveštaju CAIR se navodi da je prvih devet meseci 2023. godine, antipalestinskih i islamofobičnih incidenata bilo u proseku oko 500 mesečno pre nego što su skočili na skoro 1.200 mesečno u poslednjim mesecima prošle godine.

Iz CAIR-a je dodato da je statistika prikupljena pregledom javnih izjava i snimaka, kao i izveštaja, imejlova i onlajn sistema za žalbe.

Aktivisti za ljudska prava takođe su prijavili porast islamofofobije, ali i antisemitizma na globalnom nivou od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kasnije izraelske agresije na Pojas Gaze, u kom je od tada ubijeno više od 32.000 Palestinaca.