3. april 2024 21:47

Blinken i Stoltenberg sastali se u Briselu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken i Stoltenberg sastali se u Briselu

Foto: , Pool Photo via AP/Johanna Geron

BRISEL - Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastali su se danas u Briselu uoči sastanka ministara spoljnih poslova država članica Alijanse, saopšteno je iz američkog Stejt Departmenta.

Njih dvojica razgovarali su o ključnim prioritetima za samit u Vašingtonu, uključujući jačanje zajedničke posvećenosti pomoći Ukrajini, unapređenju partnerstva NATO-a na području Indo-Pacifika i EU i dodatnom radu na obavezama članica.

Govorili su i o mogućim budućim većim izdvajanjima zemalja članica za finansiranje NATO-a.

 

Entoni Blinken razgovarao sa Ilhamom Alijevim o unapređenju mirovnog procesa sa Jermenijom

 Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o važnosti unapređenja mirovnog procesa sa susednom Jermenijom, izjavio je portparol stejt departmenta Metju Miler.

Zvanični Jerevan je pretrpeo veliki poraz prošlog septembra kada su azerbejdžanske snage ponovo zauzele region Nagorno-Karabaha, koji je deo

Azerbejdžana sa većinskim jermenskim stanovništvom, prenosi Rojters.

Dve južnokavkaske republike pokušavaju da postignu formalni mirovni sporazum, ali su pregovori dospeli u ćorsokak, između ostalog i oko pitanja demarkacije zajedničke granice dugačke oko 1.000 kilometara koja je i dalje zatvorena i u velikoj meri militarizovana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da Jermenija koncentriše svoje trupe na nekim delovima granice, ali jermenske vlasti su odbacile te optužbe.

Blinken je rekao Alijevu da nema opravdanja za povećanje napetosti na granici i upozorio da će agresivne akcije i retorika sa bilo koje strane potkopati izglede za mir, potvrdio je Miler.