8. april 2024 22:17

Peter Sijarto: Lokalni i izbori za Evropski parlament ključni u borbi za zaštitu suvereniteta Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Sijarto: Lokalni i izbori za Evropski parlament ključni u borbi za zaštitu suvereniteta Mađarske

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BUDIMPEŠTA - Predstojeći lokalni izbori u Mađarskoj i izbori za Evropski parlament biće ključni faktori u borbi za zaštitu nacionalnog suvereniteta, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Govoreći u gradu Bekešu na jugoistoku zemlje, Sijarto je ocenio da je Mađarska uspela da zaštiti sebe i svoje interese u jeku brojnih kriza poslednjih godina, prenosi agencija MTI.

On je podsetio na brzu kampanju vakcinacije tokom pandemije, vladinu šemu za promociju investicija i sposobnost Mađarske da ostane podalje od rata u Ukrajini "uprkos ogromnom pritisku".

"Mađarska je čvrsto stajala na jedinom moralno prihvatljivom stanovištu i pozivala na mir umesto rata", rekao je Sijarto i dodao da je mađarska vlada uspela da evakuiše sve mađarske državljane nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze i da oslobodi sve mađarske taoce koje je držao Hamas, osim jednog.

Sijarto je rekao da je sve ovo bilo moguće samo zbog "izuzetne političke stabilnosti koja je postojala u Mađarskoj".

On je rekao da će Mađarska u narednim godinama morati da nastavi da se brani od "napada" koji dovode u pitanje ili "nastoje da eliminišu" nacionalni suverenitet.

"Jasno je da ovaj liberalni mejnstrim pokušava da zavlada nad nama i na evropskom i na globalnom nivou", rekao je Sijarto i dodao da, s obzirom da je Mađarska imala patriotsku i suverenističku vladu, može se očekivati i u narednim godinama da će se nastaviti borba za zaštitu nacionalnih interesa.