9. april 2024 18:31

Hiljade Palestinaca vraćaju se u Kan Junis na jugu Pojasa Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hiljade Palestinaca vraćaju se u Kan Junis na jugu Pojasa Gaze

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

KAIRO  - Hiljade Palestinaca koji se vraćaju u Kan Junis u Pojasu Gaze, zatekle su devastirani grad i ruševine.

Kroz uništene ulice Palestinci se vraćaju u Kan Junis na biciklima, magarećim zapregama i peške, tražeći svoje domove ili ono što je od njih ostao, prenosi BBC.

"Idem u svoju kuću, iako znam da je uništena. Pokušaću da uklonim ruševine", rekao je izveštaču BBC žitelj Kan Junisa Mohamed Abu Dijab.

Izraelska vojska je povukla svoje trupe iz južne Gaze, ostavljajući samo jednu brigadu u toj oblasti, ali, kako navodi britanska agencija osećaju se posledice velikih razaranje i stradanja lokalnog stanovništva.

"Ogromna su razaranja. Sve to moramo ponovo da izgradimo. Nije pogodno za život ljudi, čak ni za životinje", rekao je Abu Saif Abu Mustafa za BBC.

Drugi grad po veličini u Pojasu Gaze bio je u središtu kontinuiranih napada izraelske vojske od decembra 2023. godine, jer su izraelski vojni komandanti verovali da su se borci Hamasa povukli u Kan Junis da bi u tom gradu uspostavili novo uporište.

Gotovo istog trenutka kada je Izrael objavio da je misija IDF u Kan Junisu završena i da se izraelske trupe povlače, Palestinci iz Kan Junisa su počeli da se vraćaju u svoj grad.